Agan
Agan
IMG 9358
IMG 9383
Agan IMG 9358 IMG 9383

Agan Rahmanović, poštar Centra pošta Sarajevo, svima je poznat u sarajevskim naseljima Otoka i Čengić- Vila, rejonima u kojima je dijelio poštu još od 1986. godine.

U BH Pošti je zaposlen od 1983. godine i ovih dana otišao je u zasluženu penziju. Svoj posao je radio časno i pošteno, nasmijan i ljubazan, po čemu će ga pamtiti i kolege i korisnici naših usluga.

Obučavao mlade kolege

Iako je, po mnogima, posao poštara težak, Rahmanović smatra da je to, prije svega, zanimanje koje traži posvećenost i trud.

–  Uvijek sam nastojao da svoje obaveze završim na vrijeme, u rokovima. Dugo godina sam u komunikaciji s ljudima. I to je ponekad teško, ali, ako se posao radi s ljubavlju, uz lijepu riječ, sve je lakše. Mnogi korisnici su mi postali prijatelji jer sam godinama sa njima- priča Rahmanović.

Kada se vrati u prošlost, primjećuje da su poštarske torbe i ranije bile teške kao i danas, a najviše zbog računa za komunalije, pisama, čestitki…

– Danas poštari imaju više kovertirane pošte i reklamnog materijala. Pisama je manje, ali ih ima. Ljudi još uvijek šalju čestitke posebno u vrijeme vjerskih praznika, Nove godine… Najvažnije je biti profesionalan. Nikada nisam imao osnovanu pritužbu na moj rad od strane korisnika, a ni kolega i šefova. Zbog toga sam ponosan- ističe Rahmanović.

Kao jedan od najiskusnijih poštara, često je bio zadužen i za obuku mladih poštara.

– Učio sam ih poslu i prenosio svoje znanje. Obavezno sam im govorio da rade pošteno, i da u svakom poštenju  ima i osmijeha. Potrebno je davati što više od sebe u posao koji radiš, jer što više daješ, više ti se i vraća. To je moja poruka mladim kolegama-  kaže Rahmanović.

Ljubav prema slikarstvu

Interesantno je da je Rahmanović bio poštar, koji je svojim rukama stvarao različita umjetnička djela. Dobar je poznavalac dizajniranja enterijera, keramike, gipsa, izrade lehvi i slikarstva, posebno tehnika ulje na platnu. Ova svestranost i ljubav prema umjetnosti traje još od djetinjstva.

– Slikam od kada znam za sebe. Dok sam radio, posao poštara bio mi je prioritet, a slikanje, izrada lehvi, gipsanih figura, a često i kombinacija više stilova, to je bio moj hobi. Sada, u penziji planiram da se više posvetim umjetnosti- kaže Rahmanović.

Jedno od svojih umjetničkih djela, na kojem je radio sa posebnim emocijama, Rahmanović je poklonio BH Pošti. U pitanju je slika rađena na aluminijumu sa poštanskim markama, prikupljenim iz različitih dijelova  svijeta.

Našem kolegi Aganu Rahmanoviću zahvaljujemo se na ovom divnom poklonu. Želimo mu sretne i dugovječne penzionerske dane i puno uspjeha u umjetničkom stvaralaštvu.