zgrada-orao-slogan2

BH POŠTA U OKOLNOSTIMA PRIRODNE NESREĆE UZROKOVANE PANDEMIJOM VIRUSA COVID-19

“Javno preduzeće BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo, kao društveno – odgovorna kompanija, u okolnostima prirodne nesreće uzrokovane pandemijom Korona virusa koja će zasigurno imati velike posljedice u historiji čovječanstva, nastoji održati funkcionisanje poštanskog sistema u svim njegovim segmentima posebno u dijelu pružanja usluga svim našim korisnicima.

Uz maksimalne napore i u izmijenjenim okolnostima pokušavamo odoljeti izazovima, koje nam je pandemija nametnula u svakodnevnom životu pa tako i u načinu rada i funkcionisanja poštanskog sistema u Bosni i Hercegovini.

Sa ciljem da i u ovim teškim vremenima dospijemo do svakog našeg korisnika, ulažemo maksimalan trud da sve naše usluge pružamo u najvećim kapacitetima u kojima je to moguće.

Poštujemo i prilagođavamo se naredbama kriznih štabova države, entiteta, kantona, ali i naših internih odluka i uputa kako bismo, prvenstveno, zaštitili naše radnike i sve korisnike te im pružili pravovremenu uslugu.

Poštujući stroge preporuke zdravstvene struke, obezbijedili smo sve mjere zaštite za naše radnike na terenu, na šalterima i u svim drugim prostorima BH Pošte. Zato molimo sve naše korisnike da poštuju ove mjere i da čuvaju zdravlje te da ostanu kući i tako zaštite sebe i druge. U slučaju da moraju izaći vani i koristiti poštanske i druge usluge, molimo da to urade na način propisan od strane nadležnih institucija.

Također, molimo korisnike naših usluga za razumijevanje i podsjećamo da su poštonoše i šalterski radnici BH Pošte, uz pripadnike policije, zdravstvene i radnike u prodaji, jedni od najizloženijih zarazi Korona virusom. Iz tog razloga napominjemo da naš rad, u ovakvim okolnostima prirodne nesreće, nije nimalo lagan i jednostavan, ali ga nastojimo, kao i do sada, profesionalno odraditi.

Odgovornost u ponašanju i pridržavanju svih preventivnih mjera jedan je od neophodnih uslova kako bi jedni druge maksimalmo zaštitili, a zauzvrat ćemo nastojati dati sve od sebe kako bi, u postojećim okolnostima koje nas okružuju, pružili pomoć i podršku svim korisnicima naših usluga.

VAŠA POŠTA ZA SVA VREMENA!

SAT-MALI

Radno vrijeme poštanskih jedinica

JP BH POŠTA” d.o.o Sarajevo je u okolnostima prirodne nesreće uzrokovane pandemijom virusa COVID-19 privremeno promijenila radno vrijeme svih poštanskih jedinica.

Promjene radnih vremena poštanskih jedinica ažuriramo prema preporukama Kriznog štaba BH Pošte, u zavisnosti od datuma kada preporuka stupi na snagu.

U cilju što bržeg i jednostavnijeg načina provjere radnog vremena vaše poštanske jedinice obezbijedili smo detaljan pregled radnih vremena poštanskih jedinica, kao i poštanskih jedinica koje su privremeno zatvorene.

Detaljan pregled radnih vremena poštanskih jedinica pogledajte OVDJE.

usluge-pecat-mala

Poštanske usluge

Usljed pandemije uzrokovane virusom COVID-19, „JP BH POŠTA“ d.o.o. Sarajevo je izvršila izmjene načina prijema i uručenja pošiljaka.

Izmjene prijema poštanskih pošiljaka prvenstveno se odnose na zemlje sa kojima je u potpunosti obustavljen međunarodni poštanski promet iz razloga nemogućnosti otpreme pošiljaka do odredišnih zemalja usljed obustave prijevoza aviokompanija.

Ova izmjena uključuje sve pismonosne pošiljke, poštanske pakete i EMS pošiljke.

Detaljan popis zemalja sa kojima je uspostavljen međunarodni poštanski promet možete pregedati OVDJE.

Kada je u pitanju uručenje pošiljaka, izmjene se odnose na Odluku o postupku uručenja sudskih pisama putem javnih poštanskih operatera u Bosni i Hercegovini, a koja je donešena od strane regulatorne Agencije za poštanski promet/saobraćaj BiH.

Više detalja o postupku uručenja sudskih pisama možete pogledajti OVDJE.

BHPE

BHPostExpress

Povodom proglašenja stanja prirodne nesreće uzrokovane pojavom virusom COVID – 19, te poštujući zaključke i preporuke usvojene na državnom i entitetskim nivoima, BH Pošta poduzima sve potrebne mjere zaštite u svakodnevnom obavljanju aktivnosti, kako unutar naše firme, tako i u odnosu sa našim korisnicima.

Svi radnici BH Pošte, posebno dostavljači, poštari i šalterski radnici pridržavaju se mjera koje je usvojio Krizni štab, što se posebno odnosi na povećan oprez u svakodnevnom kontaktu sa korisnicima, te obavezno nošenje zaštitnih maski i rukavica, korištenje dezinfekcijskih sredstava, kao i održavanje preporučene distance u mjeri u kojoj je to izvodljivo prilikom uručenja pošiljki.

U skladu sa preporukama, redovno se vrši dezinfekcija transportnih vozila, pošta, odnosno svih službenih prostorija u kojima se obavlja prijem, prerada i otprema pošiljki, te onih u kojima se pružaju usluge korisnicima.

Zbog toga, apelujemo na sve naše korisnike, od kojih se pošiljke preuzimaju i/ili kojima se pošiljke uručuju na adresi, da koriste maske, rukavice i vlastite olovke za potpis dokumentacije, kao i da se tom prilikom pridržavaju preporučenih mjera društvenog distanciranja.

Više informacija vezano za BHPostExpress uslugu možete pogledati
OVDJE.

PENZIJE-POSTARI

Isplata penzija na kućnu adresu

Naši korisnici koji penzije/mirovine primaju putem BH Pošte će svoje penzije/mirovine kao i do sada dobiti na kućnu adresu. BH Pošta će, poštujući usvojene mjere Kriznog štaba, koje se odnose na oprez u komunikaciji sa korisnicima penzija/mirovina, nastojati, u što kraćem roku završiti isplatu.

Podsjećamo, da su radnici BH Pošte uz zdravstvene i radnike u prodaji jedni od najizloženijih zarazi korona virusom, te molimo korisnike penzije/mirovina za razumijevanje te poštivanje propisanih mjera prilikom isplate penzija/mirovina.

Više detalja o propisanim mjerama možete pronaći OVDJE.

sud

Uručenje sudskih pisama

Zbog vanredne situacije izazvane corona virusom (COVID-19), Vijeće Agencije za poštanski promet/saobraćaj BiH je aktom broj: 01-04-01-29-5-195-2/20 od 26.03.2020. godine donijelo Odluku o postupku uručenja sudskih pisama putem javnih poštanskih operatera.

Odluka je donesena zbog sve većeg broja ograničenja koja uvode nadležni organi u Bosni i Hercegovini, a više detalja o propisanom postupku možete pronaći OVDJE.

kolicaBHPE

Online trgovina putem BH Pošte

BH Pošta nudi kompletno poslovno rješenje za e-trgovinu za male i velike poslovne subjekte, od eShop platforme sa sistemom elektronske naplate, podrške korisnicima putem Call centra, pa do integrisane brze dostave sa praćenjem pošiljke putem usluge BH PostExpress i naplate pouzećem.

Kompanijama nudimo mogućnost korištenja naše eShop platforme ili integrisanja usluge brze dostave sa postojećom e-commerce platformom, ako je već imaju.

Više informacija saznajte OVDJE.

europe1

Uloga evropskih poštanskih operatera za vrijeme pandemije korona virusa

Trenutna pandemija COVID-a 19 rezultirala je velikim poremećajima u našem svakodnevnom životu i evropskoj ekonomiji, na neodređeno vrijeme. Evropski poštanski operateri razumiju globalne izazove koje predstavlja pandemija i na njih utječu mjere koje postoje za suzbijanje virusa.

PostEurop predstavlja 52 poštanska operatera u 49 zemalja i teritorija širom Evrope sa sjedištem u Briselu.

Saopštenje za javnost o suštinskoj ulozi evropskih poštanskih operatera tokom pandemije COVID – 19 pogledajte OVDJE.

5964550 – Hands Regulary Wash
5964550 – Hands Regulary Wash
5964547 – Distance Keep Social
5925235 – Avoid Corona Virus Coronavirus Covid19 Crowd Public
5932586 – Coronavirus Covid19 Hands Soap Wash
5964551 – Home Office Work
5964542 – Avoid Contact Handshake
5964544 – Coronavirus Facial Mask Medical

Mjere za sprečavanje širenja korona virusa

Mjere zaštite od virusa, prema instrukcijama Zavoda za javno zdravstvo FBiH, podrazumijevaju:

1. Često pranje ruku korištenjem vode i sapuna (najmanje 20 sekundi) ili sredstava za čišćenje ruku na bazi alkohola.
2. Prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – baciti maramicu odmah nakon korištenja i oprati ruke.
3. Izbjegavati dodirivanje očiju, nosa i usta neopranim rukama.
4. Izbjegavati bliske kontakte sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu.
5. Držati distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju, kišu i imaju povišenu temperaturu.
6. Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, potražite medicinsku pomoć, prethodno zdravstvenom radniku naglasite historiju putovanja.
7. Kada posjećujete tržnicu u područjima koja imaju iskustvo sa novim Korona virusom, izbjegavajte direktne nezaštićene kontakte sa životinjama i površine koje su u kontaktu sa istim.
8. Izbjegavajte konzumaciju sirovih i nedovoljno kuhanih proizvoda životinjskog porijekla.
9. Sirovo meso, mlijeko i životinjske iznutrice treba tretirati s oprezom, izbjegavati križnu kontaminaciju s nedovoljno termički obrađenom hranom, u skladu sa dobrom praksom o sigurnosti hrane.

pecat-v4

Pregled svih aktuelnosti vezanih za poštanski sistem BH Pošte u vrijeme pandemije korona virusa:

Informacija za korisnike usluga „JP BH POŠTA“ d.o.o. Sarajevo

Informacija za korisnike usluga „JP BH POŠTA“ d.o.o. Sarajevo

Spisak privremeno zatvorenih poštanskih jedinica i spisak ostalih poštanskih jedinica…

BH Pošta isplatila aprilske penzije

BH Pošta isplatila aprilske penzije

BH Pošta isplatila je aprilske penzije svim korisnicima koji svoje…

Izmjene u rokovima prijema i uručenja pošiljaka BRZE POŠTE na području Pošta Srpske

Izmjene u rokovima prijema i uručenja pošiljaka BRZE POŠTE na području Pošta Srpske

Obavještvamo korisnike da će zbog vjerskog praznika – Vaskrsa na…

Google se zahvalio poštarima i dostavljačima

Google se zahvalio poštarima i dostavljačima

Pandemija COVID-19 snažno utiče na zajednice širom svijeta, ali i…

Ponovna uspostava prijema pošiljaka sa odredišnim zemljama

Ponovna uspostava prijema pošiljaka sa odredišnim zemljama

Obavještavamo korisnike da je sa Srbijom, Crnom Gorom, Hrvatskom i…

Ponovo uspostavljen prijem pošiljaka za Srbiju i Crnu Goru

Ponovo uspostavljen prijem pošiljaka za Srbiju i Crnu Goru

Obavještavamo korisnike naših usluga da se, nakon privremenog prekida, u…

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Isplate penzija na kućnu adresu putem BH Pošte Obavještavamo naše…

#OSTANIMOKUĆI #SPASIMOŽIVOTE