Hadžem
Hadžem
Hadžem

Elmina Meštrovac, učenica OŠ “Jajce” iz Kruščice, Jajce, pobjednica je 52. Takmičenja u pisanju pisama za mlade ljude u 2023. godini za Bosnu i Hercegovinu. Tako je odlučio Stručni žiri u sastavu Hadžem Hajdarević, Branislav Janković i Dragan Marijanović uz učešće predstavnika tri poštanska operatera u BiH, kao organizatori ovog takmičenja.

Pobjedničko pismo predstavljat će BiH na međunarodnom takmičenju u 2023. godini, u organizaciji Svjetskog poštanskog saveza (UPU). Stručni žiri je izbrao i ostala pisma za predviđene nagrade.

Drugo mjesto osvojila je Marija Pejić iz OŠ “Marko Marulić” Ljubuški, dok je treće mjesto zauzela Lara Andrijević iz OŠ “Sveti Sava” Kotor Varoš.

Izabrano je još sedam pisama za nagrade, a to su:
– Mila Kodić iz OŠ “Danilo Borković” Gradiška
– Dorotea Popović iz OŠ “Sveti Sava” Lukavica
– Lucija Matković iz OŠ “Vitez” Vitez
– Ivan Pavao Boltar iz Treće osnovne škole Mostar
– Helena Petrović iz OŠ “Sveti Sava” Crnjelovo
– Mina Rahić iz OŠ “Vladislav Skarić” Sarajevo
– Valentina Krajina iz OŠ “Fra Mijo Čuić” Bukovica, Tomislavgrad

Za najkreativniji rad proglašen je grupni rad Odjeljenja I-1 OŠ “Mladen Stojanović” iz Laktaša, koji se sastoji od 20- ak crteža sa zanimljivim porukama o sigurnosti djece u saobraćaju. Inače, ovogodišnja tema takmičenja glasila je: “Zamisli da si super junak i tvoja je misija učiniti ceste širom svijeta sigurnijima za djecu. Napiši pismo nekome i objasni koje bi ti super moći bile potrebne u postizanju misije”.

Podsjećamo da će pobjednik takmičenja biti nagrađen sa 500 KM, mobilnim telefonom i poklonima poštanskih operatera. Za drugoplasiranog je predviđena nagrada od 300 KM, mobitel i drugi pokloni, dok je za trećeplasiranog predviđena nagrada od 200 KM, mobitel i pokloni iznenađenja.

Također, sa po 100 KM i prigodnim poklonima bit će nagrađeni nastavnici maternjeg jezika troje prvoplasiranih učenika i to: Dževida Huskić, Ivana Bubalo i Velida Popović. Za učenike koji su se plasirali od 4. do 10. mjesta predviđene su nagrade: bežične slušalice i pokloni iznenađenja, kao i za najkreativnije pismo.

Svečanost dodjele nagrada bit će održana u oktobru u Sarajevu, u organizaciji ovogodišnjeg domaćina BH Pošte, a u povodu obilježavanja 9. oktobra- Svjetskog dana pošte.

Ove godine poštanskim operaterima u BiH pristiglo je više od 500 pisama na zadatu temu. Zahvaljujemo učenicima, nastavnicima i osnovnim školama koje učestvuju u ovom zajedničkom projektu BH Pošte, HP Mostar i Pošta Srpske te ih pozivamo da i sljedeće godine uzmu učešće u takmičenju.

Ovogodišnjim dobitnicima nagrada upućujemo iskrene čestitke.

Pobjedničko pismo možete pročitati OVDJE: