Norveška 2
Norveška 2
Norveška 2

Ovlašteni poštanski operater Norveške, Posten Bring AS, dostavio je obavještenje o izmjenama u vezi sa uvoznim carinjenjem međunarodnih poštanskih pošiljaka koje sadrže robe male vrijednosti otpremljene u Norvešku.

Od 1. januara 2024. godine ukinuto je najmanje ograničenje vrijednosti koje se primjenjuje na PDV za robe koje se uvoze u Norvešku. U isto vrijeme, uvedeni su novi uslovi za jednostavniju registraciju za robe male vrijednosti pod nazivom VOEC (PDV broj za elektronsku trgovinu).

VOEC šema se primjenjuje na robe otpremljene od strane inostranog prodavca korisnicima u Norveškoj (pravno lice prema fizičkom licu – B2C) čija je vrijednost manja od 3,000 NOK. Robe čija je vrijednost veća od 3,000 NOK, kao i prehrambeni artikli, uslovno dozvoljene robe i robe koje podliježu posebnom porezu, izvan su ove šeme.

VOEC broj mora biti dostavljen Norveškom carinskom organu u elektronskom formatu kada se roba uvozi na norvešku carinsku teritoriju i ukoliko prilikom prijema na šalterima „JP BH POŠTA“ d.o.o. Sarajevo korisnik naglasi na posjeduje VOEC broj (sedam cifara) isti se upisuje u CDS aplikaciju u dijelu podaka za pošiljaoca „id.ref“.

Informacije vezane za VOEC broj možete pronaći na stranici

https://www.bring.no/en/services/customs/voec-vat-on-e-commerce