BH Pošta osvojila još jednu nagradu za najbolju poštansku marku

Javno preduzeće BH Pošta d.o.o. Sarajevo dobitnik je još jedne vrijedne nagrade za najbolju poštansku marku. Ovo laskavo priznanje BH Pošta osvojila je na 11. Izboru najboljih inostranih poštanskih maraka u Kini za 2011. godinu.

U jakoj konkurenciji prvo mjesto pripalo je poštanskoj marki na temu Flora, motiv “Jasnin encijan”, autora Tamera Lučarevića, dugogodišnjeg dizajnera BH Pošte. Nagradu je na svečanosti u Kini preuzela ministrica- savjetnica u Ambasadi BiH u Kini Zorica Zirojević.

Ovo je četvrta međunarodna nagrada koju smo osvojili u Kini. Nagrada je još jedna potvrda kvaliteta i zanimljivosti poštanskih maraka koje pripremaju dizajneri BH Pošte.

Iz Kine u BH Poštu stigla nagrada za najljepšu marku

U JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo iz Kine je stigla nagrada za najbolji dizajn na takmičenju za najljepšu poštansku marku izdatu u 2010. godini na temu Fauna, motiv ”Labud’, autora Tamera Lučarevića,  jednog od dizajnera BH Pošte.

Prije dvije godine BH Pošta je učestvovala na desetom jubilarnom međunarodnom takmičenju pod nazivom ”10th China Best Foreign Stamp Annual Poll” kada je i osvojila ovo vrijedno priznanje.

Nagradu je od kineskih predstavnika preuzela ministar savjetnik u Ambasadi BiH u Kini Zorica Zirojević. Inače, ovo je još jedna u nizu međunarodnih nagrada koje je dobila BH Pošta. Tačnije, riječ je o trećoj međunarodnoj nagradi koja je stigla iz Kine. Prvu smo od Filatelističkog saveza Kine dobili 2004. godine, a drugu 2008. godine za najljepšu blok marku “Evropa 08 – Pišem ti pismo”.

 

 

BiH se danas redovno predstavlja sa svojim filatelističkim izdanjima na sajmovima svjetskog i međunarodnog značaja, a dobitnik je mnogih nagrada i priznanja:

  • Nagradu za izdavački poduhvat u filateliji, BiH je dobila na sajmu u Kelnu 1995. godine;
  • Srebrenu medalju na međunarodnom takmičenju u Hrvatskoj 1997. godine;
  • Na međunarodnom takmičenju 2000. godine u Asiagu, Italija – prigodna poštanska marka sa motivom “Kuršumli medresa 1537. godine“, autora Mufida Garibije, u konkurenciji 80 zemalja proglašena je za najljepšu izdatu marku u svijetu iz oblasti kulture u 1999. godini.

Ocjena žirija je da je, referenca na ovu temu osobito vrijedna, jer ovaj historijski događaj osvjetljava važnost školovanja i pismenosti kao vezivne niti neophodne  za postizanje razumjevanja među ljudima.

  • U Švicarskoj, u Svjetskom poštanskom savezu, u izložbenoj sali nalazi se marka BH Pošte koja označava četiri konfesije, a u najčuvenijim svjetskim filatelističkim novinama, francuskom Timbropresseu, na konkursu maraka u 2003. godini, BH Pošta osvojila je 6. mjesto.
  • Nagradu za najljepšu marku na međunarodnom takmičenju u Asiagu, Italija – 2004. za prigodnu poštansku marku, na temu i motiv “Arhitektonsko nasljeđe – Pošta u Sarajevu” (2003. godine), autora Sanjina Fazlića.
  • I. nagradu na svijetu 2004. godine Saveza kineskih filatelista…
  • Na međunarodnoj filatelističkoj izložbi Montenegrofila 2008, JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo je za svoj izložak sa prigodnim i redovnim poštanskim markama, izdatim u periodu od 2005. do 2007. godine, nagrađena srebrnom medaljom u kategoriji «Moderna filatelija», što predstavlja još jedno u nizu priznanja za filatelistička izdanja JP BH Pošta
  • Na sedmom međunarodnom takmičenju za najljepšu poštansku marku izdatu u 2008. godini, održanom 2009. godine u Pekingu, Kina, BH Pošta dobila je nagradu za najljepšu blok marku  prigodno izdanje “Evropa 08- Pišem ti pismo”…

Učešće na izložbama i sajmovima najbolji su način za  popularizaciju filatelije, kako u regionu tako i svijetu. To je najbolja prilika da se širem auditorijumu  naglasi višedimenzionalnost poštanske marke, koja, osim što posjeduje kolekcionarsku vrijednost, također, predstavlja simbol zemlje u kojoj nastaje.