Preporod (4)
Preporod (4)
Preporod (1)
Preporod (2)
Preporod (3)
Preporod (4) Preporod (1) Preporod (2) Preporod (3)

Danas je u prostorijama BZK Preporod u Sarajevu održana promocija poštanskih maraka velikana koji su obilježili ne samo rad ovog udruženja, nego dio historije cijele Bosne i Hercegovine. Promovisana je prigodna poštanska marka sa motivom 75. godišnjice rođenja bivšeg predsjednika Preporoda i književnika Muniba Maglajlića, te serija poštanskih maraka koje su posvećene Preporodu, te velikanima bh. književnosti i kulture, Safvet-begu Bašagiću, Avdi Međedoviću, Dervišu Sušiću i Hasanu Kikiću.

Prigodna poštanska marka sa motivom prof. dr. Muniba Maglajlića, jednim od predsjednika Preporoda, izašla je u martu ove godine u tiražu od 10.000 primjeraka, nominalne vrijednosti 0,90 KM, dok je autor marke naš dizajner Abdulah Branković. Serija od 5 poštanskih maraka u sklopu redovnih izdanja posvećenih znamenitim ličnostima tek je izašla iz štamparije, a nosi motive BZK Preporod, Safvet-bega Bašagića, Avde Međedovića, Derviša Sušića i Hasana Kikića koji su svaki na svoj način obilježili i ostavili trag u historiji bosanskohercegovačkog društva. U pitanju je 5 maraka, nominalne vrijednosti 0,20 KM, a autor je naš dizajner Tamer Lučarević.

Direktor Službe marketinga BH Pošte, Mugdim Mandžuka, kao izaslanik generalnog direktora BH Pošte, Mirsada Mujića je ovom prigodom odao posebnu počast ljudima čija se djela i misli citiraju i čitaju i danas, te se obratio prisutnima riječima da ove poštanske marke ostaju budućim generacijama kao podsjetnik na bogatu bosanskohercegovačku historiju i važne ličnosti koje su je obilježile, ali i na rad i djelo Bošnjačke zajednice kulture Preporod koja je uvijek imala za cilj okupljati čestite, obrazovane i ugledne ljude čineći tako važan dio bošnjačke, ali i cjelokupne bosanskohercegovačke intelektualne zajednice.

Promocija je ujedno bila prilika da prve štampane primjerke i plakete poštanske marke urađene u staklu uručimo predsjedniku BZK Preporod prof.dr. Sanjinu Kodriću, suprugi Muniba Maglajlića, Medhiji Maglajlić, dok će Jasminki Sušić, kćerki Derviša Sušića, ovi pokolni biti naknadno uručeni.