Ana Lasić Sq
Ana Lasić Sq
Ana Lasić Sq

Ana Lasić, učenica Osnovne škole Biograci, Jare, Široki Brijeg, pobjednica je 49. Takmičenja u pisanju pisama za mlade ljude i njeno pismo predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na međunarodnom takmičenju za 2020. godinu.
Tako je odlučio Stručni žiri, kojeg su činili Hadžem Hajdarević, Dragan Marijanović i Branislav Janković, angažirani od strane javnih poštanskih operatera, „JP BH POŠTA“ d.o.o. Sarajevo, Pošte Srpske a.d. Banja Luka i Hrvatska pošta d.o.o. Mostar, kao organizatori takmičenja u Bosni i Hercegovini.

Izbor najljepšeg pisma u BiH održan je u utorak, 5. maja 2020. godine, u prostorijama Generalne direkcije BH Pošte u Sarajevu. Zbog pandemije virusa Korona organiziran je online izbor koji su pratili i predstavnici javnih poštanskih operatera u BiH.
Učenici su pisma pisali na temu koju je izabrao Svjetski poštanski savez (UPU), a ona glasi: „Šta biste poručili odraslima o svijetu u kojem živimo?“

Drugo mjesto na ovom natjecanju osvojio je Danijel Miljatović iz OŠ Branko Čopić, Donji Agići, Novi Grad, dok je treće mjesto zauzela Adna Međić iz Prve osnovne škole Maglaj.

Poredak od 4. do 10. mjesta izgleda ovako: Lazar Šarić iz OŠ Jovan Jovanović Zmaj, Nožičko- Srbac, Dragan Boban iz Treće osnovne škole Mostara, zatim Sumeja Bahtanović iz OŠ Sokolje u Sarajevu, Ružica Majić iz OŠ Antuna Branka i Stanislava Šimića, Drinovci, Iman Omić iz OŠ 5.oktobar iz Sanskog Mosta, Miro Jelečević iz OŠ Orašje i Iman Vrtić iz Druge osnovne škole Konjic.

Za najkreativniji rad izabrano je pismo Jelene Đuričić, OŠ Desanka Maksimović, Čelopek, Zvornik.

Pandemija virusa Korona prekinula je odvijanje nastave u školama te je za učenike organizirano online praćenje nastave u mnogim državama svijeta. Bez obzira na vandrednu situaciju u kojoj se nalazimo, na adrese i e -mailove poštanskih operatera u BiH i ove godine stigao je značajan broj pisama što potvrđuje da djeca vole pisanu riječ i žele učestvovati u očuvanju tradicije pisanja pisama, što je glavni cilj ovog takmičenja.

Podsjećamo da su organizatori pripremili zanimljive nagrade za učesnike takmičenja. Za prva tri mjesta predviđene su nagrade od po 300, 200 i 100 KM, tablet računari i druge nagrade. Za nastavnike maternjeg jezika troje prvoplasiranih učenika (nastavnici Miro Naletilić, Ljiljana Knežević i Mirza Ahmetović) predviđene su nagrade od po 100 KM i druge nagrade. Ostalim nagrađenim učenicima kao i autoru najkreativnijeg pisma bit će dodijeljene vrijedne nagrade. Svi nagrađeni učenici i troje nastavnika dobit će i albume poštanskih maraka BH Pošte, HP Mostara i Pošta Srpske.

Dodjela nagrada za pobjednicu i ostale nagrađene učenike ovogodišnjeg takmičenja u BiH bit će upriličena u povodu obilježavanja Svjetskog dana pošte, 9. oktobra, u Sarajevu. Organizator ovog događaja je BH Pošta kao domaćin takmičenja u našoj državi za 2020. godinu. O tačnom datumu održavanja manifestacije javnost će biti na vrijeme obaviještena.

Rezultate 49. Međunarodnog takmičenja u pisanju pisama za 2020. godinu objavit će Svjetski poštanski savez poslije svjetskog izbora koji obično bude organiziran nakon ljetnog raspusta.
Pismo Ane Lasić, koje je ove godine pobijedilo u Bosni i Hercegovini, možete pročitati OVDJE: