Poštovani korisnici,

Zbog digitalizacije, novih tehnologija, online plaćanja i sve šire upotrebe interneta i društvenih mreža, u posljednje vrijeme često su znak i logotip BH Pošte bili predmet tzv. cyber kriminala, tj. bili su zloupotrebljeni od strane neovlaštenih lica koja su pokušavala prevariti korisnike interneta. Najčešće su korištene lažne web adrese koje su bile predstavljene kao domene BH Pošte, a cilj im je bila krađa i zloupotreba ličnih podataka, te krađa novca i podataka o bankovnim karticama. S obzirom na to da napadači vrlo brzo nađu nove načine kako bi prevarili korisnike interneta, imamo potrebu informisati vas o tome kako da propoznate zloupotrebu vaših podataka na internetu, te kako da se zaštitite od moguće prevare zbog koje nastaju velike štete.

Lažne web stranice i zloupotreba logotipa

Najčešća meta prevare su lica koja vrše online prodaju ili kupovinu, te korisnici društvenih mreža, kojima se nude lažne poruke, e-mail adrese ili lažne web stranice i profili. Da je riječ o prevari, prepoznajemo na osnovu domene koja nije oficijelna i koju dobro treba provjeriti, jer se nekada neznatno razlikuje od oficijelne, a često se zloupotrebljava i zvanični logotip firme što dodatno otežava otkrivanje prevare. Međutim, ukoliko ne znate prepoznati da je riječ o lažnim stranicama, ipak siguran znak da je riječ o prevari predstavlja zahtjev da ostavite svoje lične podatke ili podatke vaših kartica za plaćanje.

Zato napominjemo, da, gdje god vam traže podatke sa bankovnih kartica, morate izvršiti provjeru sigurnosti kartičnog plaćanja i validnosti stranice ili profila koji vam se obraća. Posebno ističemo da BH POŠTA NE TRAŽI SVOJIM KORISNICIMA LIČNE PODATKE U SMISLU BROJA KARTICE I DRUGE SIGURNOSNE PODATKE I DA JE SVAKI TAKAV POKUŠAJ NAJVJEROVATNIJE POKUŠAJ ZLOUPOTREBE. Posebno upozoravamo korisnike najveće platforme za kupovinu i prodaju, OLX.ba, te naglašavamo da je jedina opcija plaćanja dostupna za korisnike OLX.ba platforme, plaćanje pouzećem prilikom dostave pošiljke.

Takođe skrećemo pažnju da je https://www.posta.ba jedina oficijelna web stranica BH Pošte, a naši oficijelni web shopovi koji garantuju sigurne transakcije su https://eshop.posta.ba i https://postshop.posta.ba.

Korisnici društvenih mreža najčešće žrtve lažnih profila

Korisnici društvenih mreža često su žrtve lažnih nagradnih igara u kojima takođe, najčešće, moraju dati svoje lične podatke. Kao zaštitu od ovakvih vrsta prevara savjetujemo da izdvojite malo vremena i provjerite oficijelne nazive profila na društvenim mrežama.

Dakle, radi se o vrsti cyber kriminala u kojem nedovoljno informisani korisnici interneta, dobrovoljno daju svoje podatke lažnim profilima i stranicama. Nemojte biti žrtve prevaranata čiji je cilj finansijska dobit ili krađa podataka, budite dobro informisani i oprezni, jer štete koje nastaju na internetu, mogu biti ogromne.

Na oficijelnim Facebook i Instagram profilima BH Pošte ili na adresi: info@posta.ba možete prijaviti sve što vam je sumnjivo.

Vaša BH Pošta!