Dvadeset godina poštanske marke “JP BH Pošta” d.o.o.Sarajevo

Raspadom Jugoslavije i proglašenjem nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine došlo je do osnivanja BH Pošte, sa sjedištem u Sarajevu.

U opkoljenom Sarajevu 27. oktobra 1993. godine izašlo je prvo izdanje poštanskih maraka Republike BiH, kojeg je činila serija od sedam redovnih maraka sa motivom tadašnjeg grba RBiH sa ljiljanima. Izdanje autora Jasminka Mulaomerovića i Save Vasiljevića štampano je u Geodetskom zavodu Sarajevo na običnom papiru, bez zupčanja, u tiražu od 50.000 kompleta, tabaku od 50 komada i u karnetu od 50 identičnih primjeraka.

Vrijednosti su od 100 (žuta), 500 (ružičasta), 1.000 (plava), 5.000 (zelena), 10.000 (žuta), 20.000 (oker) i 50.000 (siva) bosanskohercegovačkih dinara (BHD). Na suvenir listu (izdatom u 500 primjeraka) ovih prvih poštanskih marka RBiH piše: “Ove poštanske marke su štampane u ratnim uslovima (Bez papira, boja, struje, vode. Samo dobrom voljom)“.

Već naredne godine, tačnije 08.februara 1994. godine, slijedi prigodno izdanje povodom „Desetogodišnjice XIV Zimskih olimpijskih igara Sarajevo 84.“ Poštanske marke Republike BiH u početku se tematski odlikuju stanjem u BiH za vrijeme rata. Osim motiva ratnog razaranja, u seriji od sedam maraka sa motivom Glavne pošte u Sarajevu iz 1995.godine, tematski krug se zatvara historijskim motivima, motivima prirode, slikarstva, sporta i religije.

Od 15. jula 1994. do 1.oktobra 1997. godine marke se izdaju u dinarima (10.000 starih dinara = 1 novi dinar), a 1. oktobra 1997. godine u BiH se uvodi nova valuta, konvertibilna marka (1 KM = 100 dinara), koja je i danas u upotrebi. Od 1996. godine marke nose naziv Bosna i Hercegovina. BH Pošta je članica UPU- a i tematska izdanja su svake godine slična tematskim izdanjima drugih pošta u svijetu.

Sa svojim filatelističkim izdanjima BH Pošta se danas redovito predstavlja na sajmovima svjetskog i međunarodnog značaja, a dobitnik je mnogih nagrada i priznanja:

Nagradu za izdavački poduhvat u filateliji BiH je dobila na sajmu u Kelnu 1995. godine. Srebrenu medalju BH Pošta je dobila na međunarodnom takmičenju u Hrvatskoj 1997. godine. U konkurenciji od 80 zemalja na međunarodnom takmičenju 2000. godine u u Italiji prigodna poštanska marka, sa motivom “Kuršumli medresa 1537. godine“, autora Mufida Garibije, proglašena je za najljepšu izdatu marku u svijetu iz oblasti kulture u 1999. godini.

U Švicarskoj, u Svjetskom poštanskom savezu, u izložbenoj Sali, nalazi se marka BH Pošte koja označava četiri konfesije. U najčuvenijim svjetskim filatelističkim novinama francuskom “Timbropresseu”, na konkursu maraka 2003. godine, BH Pošta osvojila je šesto mjesto.

Nagradu za najljepšu marku na međunarodnom takmičenju u Asiadiu u Italiji 2004. godine osvojila je poštanska marka s motivom “Arhitektonsko nasljeđe – Pošta u Sarajevu”, autora Sanjina Fazlića. BH Pošta je dobitnica prve nagrade 2004. godine od Saveza kineskih filatelista. Za svoj izložak sa prigodnim i redovnim poštanskim markama, izdatim u periodu od 2005. do 2007. godine, BH Pošta je na međunarodnoj filatelističkoj izložbi Montenegrofila 2008. godine nagrađena srebrenom medaljom u kategoriji “Moderna filatelija”.

U Pekingu, na sedmom međunarodnom natječaju za najljepšu poštansku marku izdatu u 2008. godini, BH Pošta je osvojila nagradu za najljepšu blok marku za prigodno izdanje “Evropa 08- Pišem ti pismo”.

Na desetom jubilarnom međunarodnom takmičenju za najljepšu marku u 2010. godini BH Pošta se okitila još jednom i to trećom nagradom iz Kine. Nagrađena je poštanska marka na temu Fauna, motiv ”Labud’, autora Tamera Lučarevića, koja je proglašena za najbolje dizajniranu marku.

JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo dobitnik je još jedne vrijedne nagrade za najbolju poštansku marku. Ovo laskavo priznanje BH Pošta je osvojila na 11. Izboru najboljih inostranih poštanskih maraka u Kini za 2011. godinu. U jakoj konkurenciji prvo mjesto pripalo je poštanskoj marki na temu Flora, motiv “Jasnin encijan”, autora Tamera Lučarevića.


Osnovci sa područja Tuzle i Sarajeva, novi članovi filatelističkih klubova

.

Projekt popularizacije filatelije među mladima privukao je još mladih filatelista sa područja Sarajeva i Tuzle
U Tuzlanskom kantonu otvorena su tri juniorska filatelistička kluba, koja će funkcionisati kao sekcije u školama.
U živiničkoj “Drugoj osnovnoj školi” interes za ovu sekciju iskazalo je 71 dijete. Voditeljica kluba je njihova nastavnica Slavka Delić, takođe filatelista. Likovni rad Enesa Hadžikića, učenika ove škole, prošle godine je štampan na marki BH Pošte povodom Dječije nedjelje, kao prvonagrađeni likovni rad na temu „Svako dijete u školi“.
U “Prvoj osnovnoj školi” Živinice već od ranije je postojala ova sekcija. Zahvaljujući aktivnostima djece i nastavnica Melihe Kijametović i Dragane Kupusović, koje su voditeljice kluba, juniorski filatelistički klub u ovoj osnovnoj školi bogatiji je za novih 15 učenika.

U O.Š. „Mramor“, u tuzlanskom istoimenom naselju, osnovan je juniorski filatelistički klub koji broji 65 učenika. Nastavnice Amira Korić i Maja Todorović su voditeljice kluba.

U Katoličkom školskom centru u Sarajevu 23 učenika pokazalo je interes i pristupilo novoosnovanom juniorskom filatelističkom klubu.

Prilikom otvaranja filatelističkih klubova, zaposlenici Službe marketinga BH Pošte (Odjeljenje za marku i grafički dizajn) projekat popularizacije filatelije među mladima predstavili su videoprezentacijom, te podijelili prigodne poklone koji će novim mladim filatelistima pomoći u njihovim prvim aktivnostima sakupljanja poštanskih maraka i drugih filatelističkih materijala. .

Filatelija u školama

Projekat filatelija u školama izrađen je na osnovu preporuka i sugestija koje je “JP BH Pošta” d.o.o. Sarajevo dobilo od Svijetske organizacije za razvoj filatelije, što dodatno garantira uspjeh projekta. Osnovni cilj ovog projekta je: ”Razviti dugoročnu strategiju za unaprijeđenje i oživljavanje hobija filatelije i sakupljanja maraka, kao i unaprijediti pismenost i vježbe pisanja u školama.”

Kroz druženje s nama, putem poštanskih maraka, mladi filatelisti saznat će nešto više o historiji, književnosti, znamenitim ličnostima, flori i fauni, religiji, ekologiji, sportu, svemiru i drugim interesantnim zbivanjima i manifestacijama kod nas i u svijetu.

Ideja je da ovaj edukacioni program o filateliji mlade u Bosni Hercegovini usmjeri na put prijateljstva, mira i ljubavi, put koji će ih dalje voditi u svijet istine, znanja, radosti, svijet dječije mašte…

Također, kroz druženje sa poštanskim markama, BH Pošta želi mladima širom Bosne i Hercegovine školske dane učiniti interesantnijim, ljepšim i radosnijim, te ih ujedno pozvati da zavire u zanosni i čudesni svijet filatelije.

U okviru projekta “Filatelija u školama” od 2006. godine do danas formirano je deset Juniorskih filatelističkih klubova širom BiH (u Travniku, Fojnici, Konjicu, Sanskom Mostu, Bihaću, Sarajevu…), a koji okupljaju oko 700. članova. Za otvaranje Juniorskih filatelističkih klubova pripremljen je i popratni materijal: napisana je i izdana brošura : “Priručnik za mlade filateliste” prilagođena mlađem uzrastu, dizajnirane i odštampane članske karte za mlade filateliste, majice sa crtanim likovima na poštanskim markama, kao i prigodni pokloni, poput knjiga za školsku biblioteku, ali i pokloni za učenike-filateliste, koji, uglavnom, sadrže naš promotivni materijal i školska pomagala. Odštampani su i plakati sa poštanskim markama, a u sklopu svake manifestacije bila je i izložbena postavka poštanskih maraka u izdanju “JP BH Pošta” d.o.o. Sarajevo, koje su mogli posjetili i učenici drugih škola sa područja kantona, gdje su oformljeni Juniorski filatelistički klubovi.

Služba marketinga JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo, organizovala je i svečano otvorila Prvu juniorsku filatelističku izložbu BiH, 26. maja 2008. godine, u foajeu Glavne pošte, Sarajevo. U ovoj prvoj juniorskoj izložbenoj postavki, sa svojim zbirkama poštanskih maraka, uzelo je učešće oko 700 članova juniorskih filatelističkih klubova, iz različitih gradova Federacije BiH