25.01 1

“Javno preduzeće BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo domaćin je Prve dvodnevne radionice javnih poštanskih operatera Bosne i Hercegovine, koja se održava s ciljem unapređenja međusobne saradnje i postizanja još boljih poslovnih rezultata. Radionici prisustvuju i predstavnici Agencije za poštanski promet Bosne i Hercegovine, predstavnici državnog i federalnog Ministarstva prometa i komunikacija te pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS.

Glavne teme ovog značajnog događaja tiču se uspostave saradnje na svim poljima poštanskog saobraćaja, od elektronske uputnice, cjenovnika, prijedloga za otklanjanje trenutnih ograničenja u razmjeni pošte, pitanja konkurencije, nastupajućih tendera, do zajedničkih aktivnosti po pitanju brendiranja, promocije i reklame te učešća u projektima Svjetskog poštanskog saveza (UPU).

Generalni direktor BH Pošte Mirsad Mujić na svečanom otvaranju Radionice dosadašnju saradnju domaćih javnih poštanskih operatera ocijenio je izuzetno dobrom i kvalitetnom.

 Primjer naše saradnje spada u svijetle primjere u našoj državi. Ne samo da se međuoperatorska razmjena obavlja jako kvalitetno, brzo i bez problema, nego smo osmislili i neke zajedničke usluge šireći sferu saradnje. Zahvaljujući znanju, radu i zalaganju za sada nam dobro ide, uprkos nelojalnoj konkurenciji i nepoštivanju zakonskih propisa o poštanskom prometu. Drago mi je da smo organizirali Radionicu gdje će timovi iz svih sektora zajedno sjesti, iznijeti pitanja, eventualne probleme i ideje te zajedničke usaglasiti stavove, koji mogu poslužiti kao dalje smjernice za naš budući rad- rekao je Mujić.

Direktor i predsjednik Uprave HP Mostar Mate Rupčić također je izrazio zadovoljstvo zbog organizacije jednog ovakvog skupa očekujući da će razgovori biti pozitivni i da će se doneseni zaključci implementirati u korist sva tri operatera.

– Drago mi je što su sve tri pošte u 2017. godini pozitivno poslovale u ovakvim ekonomskim i društvenim okolnostima – kazao je Rupčić

Milenko Vučeta, izvršni direktor za poštanske i šalterske poslove Pošta Srpske, smatra da će Prva radionica poštanskih operatera biti uspješna.

– Danas je vrijeme tržišne utakmice. Zbog toga mi je drago da je 6.000 poštanskih radnika u BiH poslovnu godinu završilo pozitivno. Nadam se da će naša saradnja biti još bolja i da ćemo ono, što ovdje dogovorimo, brzo i realizirati- istakao je Vučeta.

Jedna od tema Radionice je i saradnja BH Pošte, Pošta Srpske i HP Mostar sa poštama iz regiona s posebnim naglaskom na uputnički saobraćaj i međunarodnu E- uputnicu te o mogućim poboljšanjima u razmjeni pošte. Zajednički stav je da svi poštanski operateri u regionu moraju uspostaviti što bolju saradnju i u što većoj mjeri riješiti konkretne probleme koji se dešavaju na terenu kako bi, iako najveći poštanski operateri, bili što konkurentniji na tržištu.

Između brojnih tema o poštanskim uslugama, koje su predmet Radionice, poseban značaj daje se funkcioniranju Brze pošte. To je zajednička usluga sva tri bh. operatera, koja građanima omogućava najkraći rok prijenosa pošiljki u unutrašnjem poštanskom saobraćaju. Sva tri poštanska operatera nastoje iznaći što adekvatnija rješenja po pitanju registracije korisnika, unosa cijena, obračuna, unapređenja postojećeg načina rada te ažuriranja podataka o dostavnim poštama.

S obzirom da predstavnike poštanskih operatera iz BiH dotiču ista pitanja, problemi i poslovne aktivnosti, zaključeno je da će se ovakvi skupovi intenzivirati u narednom periodu. Najavljeno je da će sljedeća radionica biti održana u Banjoj Luci.