Eyoff (4)
Eyoff (4)
Eyoff (1)
Eyoff
Eyoff (2)
Eyoff (3)
Eyoff (4) Eyoff (1) Eyoff Eyoff (2) Eyoff (3)

U Olimpijskom muzeju u Zetri danas su promovisane poštanske marke “EYOF 2019” koje su izdali “JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo i Pošte Srpske a.d. Banja Luka povodom Evropskog olimpijskog festivala mladih koji će biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu od 09. do 16. februara ove godine.

Poštanske marke na kojima se nalaze ilustracije prvih omladinskih olimpijskih igara nakon Zimske olimpijade 1984. godine ostaće kao svjedoci jednog lijepog perioda u kojem su Bosna i Hercegovina i Sarajevo ponovo bili u centru evropskog, ali i svjetskog zbivanja.

Poštansku marku „EYOF 2019“ koju je pripremila BH Pošta, dizajnirala je Saira Imamović. Tiraž bloka marke je 10.000 primjeraka, a nominalna vrijednost jednog bloka je 2,50 KM.

Pošte Srpske takođe su poštanskom markom dale doprinos Evropskom omladinskom olimpijskom festivalu. Marka je izdata u tiražu od 15.000, nominalne vrijednosti 2 puta 2,70 KM, a autor je dizajner Pošta Srpske, Božidar Došenović.

Obje pošte izdale su i prigodni FDC koverat.

Izvršni direktor Sektora za poštanski promet BH Pošte, Neziran Đogo je u svom obraćanju istakao da će poštanske marke ostati kao svjedočanstvo, ali i podstrek budućim generacijama da nastave podržavati olimpijsku tradiciju Sarajeva.

Kao društveno-odgovorna kompanija, BH Pošta je ponosna što je dio važnog događaja i što će ovom poštanskom markom ući u istoriju održavanja prvog Evropskog omladinskog sportskog festivala u BiH.”

Generalna direktorica Pošta Srpske, Jasminka Krivokuća takođe je izrazila zadovoljstvo što Pošte Srpske učestvuju u promociji ovog velikog događaja.

Pošta redovno prati i podržava sve sportske i kulturne manifestacije. Sportski događaj koji će okupiti više od 1000 mladih sportista iz 46 evropskih zemalja, a gradovima Sarajevo i Istočno Sarajevo dati priliku da ugoste više od 5.000 ljudi, svakako je zaslužio svoju poštansku marku.”

Prisutnima su se obratili i predstavnici gradova domaćina EYOF-a 2019, te predstavnici Olimpijskog komiteta BiH, koji su podržali nastojanja dva javna poštanska operatera da izradom poštanskih maraka podrže ovaj veliki festival sporta. Izrazili su nadu da će predstojeći dani biti dani ponosa i uspjeha, te su svim sportistima poželjeli fer i korektnu borbu i ugodan boravak u našoj zemlji.