Mačak Cicko MARKA008
Mačak Cicko MARKA008
Mačak Cicko FDC010
Mačak Cicko MARKA008 Mačak Cicko FDC010

„Mačak Cicko” autora Jasmina Mehakovića našao se na novoj dječijoj marki BH Pošte. Povodom 9. oktobra, Svjetskog dana pošte izdali smo dječiju poštansku marku sa motivom „Likovno stvaralaštvo djece/osoba s cerebralnom paralizom i drugim teškoćama“. Marka je odštampana u 10.000 primjeraka, nominalne vrijednosti 1,10 KM.

„Cvijet različitosti” autorice Almine Šehović našao se na našoj FDC koverti koju smo takođe izdali povodom Svjetskog dana pošte, u tiražu od 150 komada, vrijednosti po 2 KM.

Tako je BH Pošta učestvovala u projektu „Likovno stvaralaštvo djece/osoba s cerebralnom paralizom i drugim teškoćama i svjesnost zajednice“ čiji je cilj promocija likovnog stvaralaštva osoba s cerebralnom paralizom kroz socijalnu inkluziju i afirmaciju Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH. Štampanjem poštanske marke s crtežom osobe s CP podiže se svjesnost zajednice i vidljivost osoba s razvojnim teškoćama. Osim Svjetskog dana pošte, datumom izlaska poštanske marke u oktobru Savez obilježava Međunarodni dan osoba s cerebralnom paralizom, 06.10. i Dan osoba s cerebralnom paralizom FBiH, 17.10.

Autori marke i FDC-a su djeca koja su nacrtala najljepše crteže na Konkursu Saveza za novu najljepšu dječiju poštansku marku.