23.02 1

Delegacija PTT-a Republike Turske, predvođena generalnim direktorom Kenanom Bozgeyikom, posjetila je danas Generalnu direkciju “JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo. Goste iz Turske dočekali su i ugostili članovi Uprave BH Pošte na čelu sa generalnim direktorom Mirsadom Mujićem.

Riječ je o uzvratnoj posjeti generalnog direktora PTT- a Turske i njegovih saradnika BH Pošti. Naime, generalni direktor turske Pošte Kenan Bozgeyik u novembru prošle godine, u vrijeme održavanja Međunarodne konferencije o e- trgovini u Turskoj, sastao se sa generalnim direktorom BH Pošte Mirsadom Mujićem i izvršnim direktorom Nedimom Matorugom. Tom prilikom potpisan je Protokol o saradnji PTT- a Turske i BH Pošte, kojim se definira poslovna saradnja u svim segmentima s posebnim naglaskom na uspostavljanje e- prodaje (eCommerce) BH Pošte.

PTT Turske posjeduje ogromno znanje i iskustvo kada je u pitanju eCommerce. Prije šest godina uspješno su pokrenuli ovu usluge s ciljem da se, putem e- prodaje proizvoda, osnaži tursko tržište i da se domaćim firmama pruži mogućnost za što bolji plasman vlastitih artikala. ECommerce je u vlasništvu PTT- a Turske, koja pruža kompletnu logističku podršku, počev od same domene na kojoj je eCommerce stranica postavljena, preko prodaje i naplate pa sve do dostave prozvoda krajnjim kupcima.

Protokolom sa BH Poštom, između ostalog, je dogovoreno da PTT Turske  pruži svoju ekspertizu i pomoć u uspostavljanju eCommerce  platforme BH Pošte koja bi pokrivala teritoriju Bosne i Hercegovine, a čime bi se stvorili uslovi za jednostavniju razmjenu proizvoda između dva tržišta i šire. To posebno može koristiti bh. proizvođačima koji će svoje proizvode moći plasirati na tursko tržište.

Na današnjem sastanku razgovarano je o dosadašnjim aktivnostima koje su pokrenute i odvijaju se u skladu sa odredbama potpisanog Protokola te su dogovoreni sljedeći potezi s ciljem potpune realizacije dogovorenog poslovnog aranžmana. Iz PTT- a Turske još je jednom ponovljeno da će kroz razmjenu znanja, iskustava, praktičnu obuku i na bilo koji drugi način pružiti punu podršku i pomoć BH Pošti u uspostavi e- prodaje.
Osim o eCommerce i drugim oblicima saradnje, razgovarano je i o Regionalnom takmičenju u brzom hodanju, koje će biti održano sredinom ove godine, a čiji će organizator i domaćin biti  “JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo.