Vivak3
Vivak3
Vivak3

Na ovogodišnjem predstavljanju najljepše marke Europa 2019, BH Pošta učestvuje sa poštanskom markom na kojoj se nalazi ilustracija ptice Vivak. Pozivamo vas da glasate za poštansku marku čiji je autor naš dizajner Tamer Lučarević na linku: https://www.posteurop.org/europa2019

Tema maraka EUROPA za 2019. godinu su nacionalne ptice.

Vivak (Vanellus vanellus) je vrsta ptice koja pripada redu šljuka ili vivičara. Rasprostranjen je u Evropi, većem dijelu Azije i sjeverozapadne Afrike. Živi na njivama, pašnjacima, na obalama rijeka, blizu močvara i u vlažnim staništima sa slabom vegetacijom. Vivak je ptica crno-bijele boje, lako prepoznatljiva po dugoj i tankoj perjanici na glavi. Crna boja na krilima i drugim dijelovima tijela ima zeleni sjaj. U Bosni i Hercegovini je zabilježena na većem broju lokaliteta tokom cijele godine. Najpoznatije lokacije su Livanjsko, Duvanjsko i Kupreško polje, Hutovo blato, Modrac, Haljinići, Mostarsko blato.

Iz istog opusa uradili smo i poštansku marku sa motivom Planinske ševe.

Planinska ševa (Eremophila alpestris) živi u Evropi, Aziji, Africi, Grenlandu, Sjevernoj i Srednjoj Americi. Za razliku od drugih ševa, ova upadljiva vrsta je uglavnom smeđesiva odozgo i bijela odozdo, sa crno-žutim licem. Duga je oko 16 cm. Hrani se sjemenjem, pupoljcima, kukcima, larvama, malenim beskičmenjacima i školjkama. Ima ljepši pjev od većine ptica, a često pjeva u zraku, dok leti. Mužjaci pjevanjem u letu privlače partnere i brane svoju teritoriju. U Bosni i Hercegovini je zabilježena tokom cijele godine na manjem broju lokaliteta. Prema posljednjim podacima, poznato je da se gnijezdi na području Visočice, Prenja, Čvrsnice, Dinare, Kamešnice, Plješevice, Blidinja.

Obje marke mogu se naći na prodajnim mjestima BH Pošte ili u našem e-Shopu. Izdato je po 20.000 komada, nominalne vrijednosti po 2.50 KM. U prometu su i FDC koverte sa istim motivom.

Glasanje za najljepšu EUROPA marku traje do 09.09.2019. godine.