Gljive2
Gljive2
Gljive2

Početak februara rezervisan je za prigodnu poštansku marku sa motivom Flora, a riječ je o gljivama “Prosenjak (Hydnum repandum) i Blagva (Amanita caesarea)”. Marka je izašla u tiražu od 10.000, nominalne vrijednosti 2,50 KM i to dvije marke u bloku (1+1,5KM). Autor marke je naš dizajner Tamer Lučarević.

Prosenjak (Hydnum repandum) raste u listopadnim i crnogoričnim šumama. Prosenjak najčešće raste u skupinama (može i pojedinačno) od kraja ljeta do jeseni. Vrlo je popularna jestiva gljiva, koja se da kiseliti. Prosenjak je spesifična gljva koju nije lako zamjeniti sa nekom otrovnicom zgog iglica koje joj daju posebnu notu. Može se zamjeniti sa drugom vrstom Prosenjaka-Ježekom (Hydnum rufescens) koji je takođe jestiv, ali malo gorčeg okusa.

Blagva (Amanita caesarea) raste u hrastovim i kestenovim šumama na sunčanim i toplijim proplancima i to u ljeto i jesen. Važi za jednu od najukusnijih vrsta gljiva uopće. Njene gastronomske kvalitete cijenili su i stari Rimljani, a njen naziv govori da je često i bila na jelovniku tadašnjih vladara. U našoj zemlji nisu rijetki slučajevi zamjene A. caesarea sa otrovnom muharom, odnosno njenim varijetetom ogoljenog klobuka Amanita muscaria var. aureola. Blagva (Amanita caesarea) je rijetka gljiva u Evropi. U Crvenoj listi gljiva Federacije BiH vodi se kao ugrožena i zaštićena vrsta.