Naj Pismo2
Naj Pismo2 Naj Pismo1

Završen je izbor za najljepše pismo Bosne i Hercegovine na 47. Međunarodnom takmičenju u pisanju pisama za mlade ljude, koje svake godine organizira Svjetski poštanski savez (UPU). Žiri je na sastanku u srijedu, 25. aprila 2018. godine, u Banjoj Luci usaglasio i izabrao 10 najboljih pisama čiji će autori biti nagrađeni.

Za najbolje pismo proglašeno je pismo Sare Knežević iz OŠ “Branko Radičević” Banja Luka, drugo mjesto pripalo je Adni Međić iz Prve osnovne škole Maglaj, dok je treće mjesto zauzela Sara Huseinbegović iz OŠ “Fra Miroslava Džaje”, Kupres. 

Članovi Stručnog žirija su Hadžem Hajdarević (Sarajevo), Branislav Janković (Banja Luka) i Dragan Marjanović (Mostar), a u izboru najljepšeg pisma u BiH za 2018. godinu učestvovali su i predstavnici tri javna poštanska operatera: BH Pošte, Pošta Srpske i HP Mostar.

Najljepši rad bit će nagrađen sa 300,00 KM, drugi sa 200,00 KM, a trećeplasirani sa 100,00 KM. Troje prvoplasiranih učenika dobit će tablet računare kao i albume sa poštanskim markama sva tri poštanska operatera, a njihovi nastavnici maternjeg jezika, pored utješnih nagrada, bit će nagrađeni i sa po 100,00 KM.

Specijalna priznanja idu učenicima: Luciji Bošnjak iz OŠ “Petra Bakule” Mostar, Nini Čerkić iz Četvrte osnovne škole Mostar, Merimi Žuškić iz OŠ “Drežnica” Mostar,, Nikoli Milinković iz OŠ “Vladimira Pavlovića” Čapljina, Mariji Todorović izSrbija” Pale, Martini Živković iz Srednje škole Čapljina i Nikoli Kutlija iz OŠ “Sveti Sava” Novi Grad. Nagradu za najkreativnije pismo osvojila je Lejla Umihana Mičijević iz Osnovne škole “Musa Ćazim Ćatić” iz Sarajeva.

Međunarodni biro je za 47. Međunarodno takmičenje u pisanju pisama za mlade ljude odabrao temu: „Zamisli da si pismo koje putuje kroz vrijeme. Koju poruku želiš da preneseš svojim čitaocima?“

Ove godine je na adrese poštanskih operatera pristiglo oko 800 pisama iz svih krajeva BiH. Prvoplasirani rad predstavljat će našu državu na svjetskom takmičenju koje provodi Svjetski poštanski savez. Svečana manifestacija proglašenja pobjednika i dodjele nagrada bit će održana početkom oktobra 2018. godine, povodom obilježavanja Svjetskog dana pošte. Ovogodišnji domaćin manifestacije su Pošte Srpske.

Nagrađeni učenici i njihovi nastavnici na vrijeme će biti obaviješteni o datumu održavanja svečane dodjele nagrada.

Pobjedničko pismo možete pročitati ovdje.