Pismo01

Završen je izbor za najljepše pismo u Bosni i Hercegovini na 46. Međunarodnom takmičenju u pisanju pisama za mlade ljude, koje zajednički organiziraju „JP BH POŠTA“ d.o.o. Sarajevo i Hrvatska pošta d.o.o. Mostar.

Najljepšim pismom u BiH za 2017. godinu Stručni žiri proglasio je pismo Joze Naletilića, učenika Druge osnovne škole iz Širokog Brijega. Drugo mjesto osvojila je Adna Međić, učenica Prve osnovne škole iz Maglaja, dok je treće mjesto pripalo Luciji Kordić, učenici OŠ „Fra Didak Buntić“ iz Čitluka.

Pobjedničko pismo predstavljat će našu državu na 46. Međunarodnom takmičenju u pisanju pisama za mlade ljude, koje će biti održano u organizaciji Svjetskog poštanskog saveza. Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je: „Zamisli da si savjetnik Generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija. S kojim svjetskim problemom bi mu pomogao da se suoči i kako bi mu savjetovao riješiti ga?“

Učenici koji su osvojili prva tri mjesta bit će nagrađeni novčanim nagradama (300, 200 i 100 KM), tablet računarima i prigodnim poklonima BH Pošte i HP Mostar. Njihovim nastavnicima maternjeg jezika (Stanka Zovko, Edina Ibraković i Silvana Prusina) pripast će nagrade od po 100 KM i pokloni BH Pošte i HP Mostar.

Ostali učenici koji će dobiti prigodne nagrade su:

  • Dunja Ginzburg, OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ Sarajevo (najkreativnije pismo ispred BH Pošte)
  • David Aničić, Osnovna škola za djecu sa posebnim potrebama Mostar (najkreativnije pismo ispred HP Mostar)
  • Amina Cerović, OŠ „Isak Samokovlija“ Sarajevo
  • Tara Milinković, OŠ „Vladmir Pavlović“ Čapljina
  • Muhammed Halilović, OŠ „Skender Kulenović“ Zenica
  • Adna Alihodžić, OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ Sarajevo
  • Mirna Sučić, OŠ „Stjepan Radić“ Prisoje

Svečanost proglašenja pobjednika i dodjela nagrada održat će se početkom oktobra 2017. godine u Sarajevu, u povodu obilježavanja 9.oktobra – Svjetskog dana pošte. Organizator manifestacije bit će BH Pošta, ovogodišnji domaćin takmičenja za najljepše pismo. Tačan termin bit će naknadno određen i saopćen javnosti.