Pobjednica3
Pobjednica3
Pobjednica3

Svjetski poštanski savez (UPU) proglasio je pobjednika 49. Međunarodnog takmičenja u pisanju pisama. Najljepše pismo svijeta napisala je 11- godišnja Volga Valchkevich iz Bjelorusije.

Srebrenu i bronzanu medalju osvojile su Jana Popovska iz Sjeverne Makedonije i Phan Hoang Phuong Nhi iz Vijetnama. Također, posebnim priznanjima nagrađena su pisma iz Bangladeša, Crne Gore, Češke, Slovačke i Srednje Afrike.

Više od 1,2 miliona pisama napisano je na ovogodišnju temu: “Šta biste poručili odraslima o svijetu u kojem živimo”. U svom pismu djevojčica Volga pisala je o životnim lekcijama i savjetima koje je dobila od svog djeda.

– Dragi moj djede, naučio si me da vjerujem u čuda, pa čak i sada, nakon što si otišao, učim od tebe voljeti ovaj svijet- stoji u pobjedničkom pismu.

Organizacijom takmičenja za najljepše pismo svijeta, UPU potiče djecu da svake godine napišu pismo na drugu temu s ciljem poboljšanja pismenosti i kreativnosti kroz umijeće pisanja pisama.

– Volgino pismo ima snagu da nas potakne da svijet vidimo u pozitivnom smislu i da time, možda napravimo prvi korak ka pozitivnim promjenama- kazao je Bishar A. Hussein, generalni direktor UPU- a.

Naredne godine UPU će proslaviti 50 godina postojanja i organizacije Međunarodnog takmičenja u pisanju pisama. Planira se posebno slavlje kako bi se promovisalo takmičenje i, što je još važnije, pismenost među djecom.

Bosna i Hercegovina redovno učestvuje na ovom takmičenju.