Picasta Stijena
Picasta Stijena
Picasta Stijena

Mjesec mart završavamo novim filatelističkim izdanjem. I ovoga puta naš motiv je u vezi sa Bosnom i Hercegovinom i njenim kulturno-historijskim naslijeđem.

Džamija na špicastoj stijeni Kušlat kod Zvornika našla se na novoj prigodnoj poštanskoj marki BH Pošte, a odštampali smo je u tiražu od 10.000 komada, nominalne vrijednosti 1.70 KM. Autor marke je naš dizajner, Abdulah Branković. Izdali smo i FDC koverat u tiražu od 150 komada.
Na špicastoj stijeni visokoj 500 metara, pored saobraćajnice Sarajevo-Zvornik, nalazi se tvrđava Kušlat i u njoj mala drvena džamija Kušlat. Naziv je ostao još od Osmanlija. Tvrđava Kušlat je prije dolaska Osmanlija predstavljala srednjovjekovni utvrđeni grad, a sa njihovim dolaskom postaje Kušlat džamija. Smatra se jednom od najstarijih u Bosni i Hercegovini, a radi se o jedinstvenom objektu izgrađenim između 1460. i 1480. godine. Izgradili su je osmanlijski vojnici odmah po dolasku u Bosnu, i iz tog razloga se smatra i prvom vojnom džamijom u Bosni i Hercegovini.
Džamija, do koje se može doći samo pješačenjem, kroz šumu i to uskim putem, porušena je u prošlom ratu 1993. godine, a u izvornom obliku i na istom mjestu obnovljena je 2013. godine.

Sve poštanske marke BH Pošte mogu se kupiti na šalterima pošta ili na PostShopu.