Obavijest
Obavijest
Obavijest

Ovlašteni poštanski operater Njemačke obavijestio nas je da je zbog sezone praznika došlo do velike koncentracije pošiljaka upućenih za ovu zemlju, što je prouzrokovalo velika kašnjenja u dostavi EMS pošiljka. Kako navode, iz tih razloga u narednom periodu EMS pošiljke koje glase za Njemačku neće moći biti uručene na vrijeme.

Ovlašteni poštanski operater Kazahstana obavijestio nas je da će od 1. januara 2019. godine stupiti na snagu novi propisi kojima je određen iznos ispod kojeg su robe, otpremljene u Kazahstan u međunarodnim poštanskim pošiljkama, oslobođene plaćanja carina pod uslovom da glase na fizička lica. Pošiljke koje glase na fizička lica biće oslobođene plaćanja carine ako ukupna vrijednost ne prelazi 500 eura i ako ukupna masa ne prelazi 31 kg. Ako vrijednost robe prelazi 500 eura ili ako je ukupna masa veća od 31 kg, carina se izračunava na sljedeći način:

– po stopi od 30% od vrijednosti koja prelazi 500 eura
– ako je masa veća od 31 kg naplaćuje se minimalna naknada od 4 eura po kg.

Iako je štrajk poštanskih radnika u Kanadi zvanično okončan još 27.11.2018. godine i dalje dolazi do velikih kašnjenja u prijemu, otpremi, prispjeću i dostavi svih vrsta poštanskih pošiljaka. Očekuje se da se stanje u potpunosti stabilizuje u januaru sljedeće godine.