1
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Svečana dodjela nagrada za 50. Međunarodno takmičenje za najljepše pismo 2021. godine održana je u Banjoj Luci. Nagrade su dodijeljene ovogodišnjem pobjedniku takmičenja Marku Sliškoviću iz Druge osnovne škole Široki Brijeg te za još deset učenika i troje nastavnika maternjeg jezika sa područja cijele Bosne i Hercegovine.

Ovo takmičenje tradicionalno zajednički organizuju tri javna poštanska operatera u BiH- BH Pošta, Pošte Srpske i HP Mostar. Ovogodišnji domaćin manifestacije bile su Pošte Srpske.

Prvoplasiranom Marku Sliškoviću, čije je pismo predstavljalo našu državu na svjetskom takmičenju za najljepše pismo u 2021. godini, nagradu je uručio Zoran Protić, izvršni direktor za IKT, razvoj, prodaju i marketing u Poštama Srpske. Slišković je nagrađen sa 300 KM, mobilnim telefonom i poklonima bh. poštanskih operatera. Sa 100 KM i prigodnim poklonima nagrađena je i njegova nastavnica maternjeg jezika Stanka Zovko.

Drugo mjesto pripalo je Pavlu Mihiću, učeniku OŠ “Petar Petrović Njegoš” iz Bileće, koji je nagrađen sa 200 KM i mobilnim telefonom, a njegova nastavnica Branka Ivanišević sa 100 KM i prigodnim poklonima. Nagradu je uručio Edis Đerzić, p.o. direktor Službe marketinga u BH Pošti.

Treće mjesto i nagradu od 100 KM, mobilni telefon i druge poklone osvojila je Emina Pajt, učenica OŠ “Čengić Vila 1” iz Sarajeva. Nagradu joj je uručila Danijela Brkić, direktorica Ureda marketinga i korporativnih komunikacija HP Mostar. Eminina nastavnica maternjeg jezika Azra Rizvanbegović nagrađena je sa 100 KM i drugim poklonima.

Ostale nagrade, bežične slušalice i poklon pakete, dobili su sljedeći učenici: Iman Omić iz Sanskog Mosta, Lamija Aganović iz Banovića, Nejla Šahović iz Sarajeva, Isidora Medarević iz Banje Luke, Katarina Pajić iz Ugljevika, Viktorija Džidić i Dragan Boban iz Mostara.

Za najkreativnije pismo nagrađen je rad Azrudine Lušija iz Kaćuna kod Busovače. Azrudina je dobitnica nagrade koju čine bežične slušalice i poklon paketi poštanskih operatera.

Takmičenje u pisanju pisama za mlade ljude u Bosni i Hercegovini podržalo je i Ministarstvo transporta i komunikacija BiH. Njihova nagrada, tablet računar, dodijeljena je Drugoj osnovnoj školi iz Širokog Brijega, koju pohađa ovogodišnji pobjednik takmičenja. Nagradu je ispred Ministarstva transporta i komunikacija BiH uručio savjetnik ministra Ljubiša Lukić.

Međunarodno takmičenje u pisanju pisama održava se svake godine prema uputi Svjetskog poštanskog saveza (UPU), na temu koju odredi UPU. Ovogodišnja tema glasila je “Napiši pismo članu porodice o svom iskustvu sa COVID 19”.

Cilj ovog takmičenja je podsticanje pismenosti i kreativnosti kod mladih osoba, kao i upoznavanje sa poštanskim uslugama i njihovoj važnosti u svakodnevnom životu čovjeka, ali i druženje i međusobno upoznavanje učenika osnovnih škola širom BiH.