Bistrik
Bistrik
Bistrik

BH Pošta sutra će izdati personaliziranu poštansku marku posvećenu staroj željezničkoj stanici Bistrik u Sarajevu. Marka sa motivom “Stanica Bistrik (1906- 1978)” štampana je u tiražu od 900 primjeraka sa nominalnom vrijednošću od 0,90 KM. Autor marke je Udruženje filatelista i numizmatičara Kantona Sarajevo/Berina Hrapović.

Podsjećamo da BH Pošta posjeduje i uslugu personalizirane poštanske marke sa nominalnom vrijednošću. Ona se izdaje po zahtjevu pravnih ili fizičkih lica te im omogućava kreiranje vlastite marke u svrhu marketinških aktivnosti, a u cilju obilježavanja jubileja i događaja ili vlastite promocije.

Izdavanjem poštanske marke, Udruženje filatelista i numizmatičara KS podržalo je  najavljenu obnovu stanice na Bistriku, kao jednog od sinonima grada Sarajeva. Stanica na Bistriku izgrađena je 1906. godine kao dio željezničke pruge koja je povezivala Sarajevo sa istočnim krajevima Bosne i Hercegovine.

Istočna uskotračna pruga je 1973. godine prestala sa radom, a narednih decenija zgrada na Bistriku je oštećena ratnim dejstvima i neadekvatnim građevinskim intervencijama. Željeznička stanica Bistrik 2006. godine proglašena je Nacionalnim spomenikom BiH, a njena obnova jedan je od projekata koji je pokrenula gradska administracija Sarajeva. Planirano je da se ovaj spomenik neprocjenjive vrijednosti vrati građanima kao željeznički muzej i velika turistička atrakcija.