K01

U Roditeljskoj kući –„Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ u Sarajevu danas je promovisana poštanska marka i FDC koverat sa istoimenim motivom. Riječ je o prigodnoj poštanskoj marki koja je izdata 9. oktobra povodom Svjetskog dana pošte, a koju su radila djeca koja su boravila u Roditeljskoj kući. Marka je odštampana u tiražu od 10.000 primjeraka, a njena nominalna vrijednost je 0,90 KM. Autorka marke je djevojčica Veronika Šumić, koja je ovom prigodom nagrađena sa prvim primjerkom marke, te ostalim prigodnim poklonima.

Za autorski rad FDC koverte nagrađen je dječak Faruk Hadžić. Koverat je odštampan u 150 primjeraka, a njegova vrijednost je 2 KM.

Nagrađena je i djevojčica Sajra Kalić čiji rad je ušao u uži izbor.

Djeca su crtala na inicijativu Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“, a BH Pošta je omogućila da se njihovi radovi nađu na poštanskoj marki i FDC koverti.

„Željeli smo izdavanjem poštanske marke Roditeljska kuća –„Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ podržati nastojanja Udruženja roditelja da istraju u svojoj borbi da oboljeloj djeci pruže dom i okruženje koje će pomoći da se bolest i liječenje lakše prebrode“ – rekao je direktor Službe marketinga BH Pošte, Mugdim Mandžuka, ističući da će BH Pošta kao društveno-odgovorna kompanija i dalje podržavati rad Roditeljske kuće.

Podsjećamo, Udruženje „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ osnovano je u aprilu 2003. godine, a sve u cilju poboljšanja uslova liječenja djece oboljele od malignih oboljenja kroz pružanje kvalitetne psihosocijalne pomoći oboljeloj djeci i njihovim porodicama. Njihov najveći projekat – Roditeljska kuća –  otvorena je 26. aprila 2016. godine i od dana otvaranja pogodnosti Roditeljske kuće, potpuno besplatno, koristilo je preko 80 porodica sa područja cijele Federacije BiH. Za vrijeme boravka u kući porodice ostvaruju pravo na besplatan smještaj u posebnim apartmanima, osnovne namirnice, dezinfekciona sredstva i sredstva za higijenu, te spomenutu stručnu pomoć psihologa i socijalnog radnika. Dobre strane kuće su mnogobrojne i neprocjenjive. Zahvaljujući Roditeljskoj kući, djeca i roditelji minimalno vremena provode u bolnici, imaju mogućnost druženja i razmjene iskustava, te stvaranja porodične atmosfere koja je naglo oduzeta i roditeljima i oboljeloj djeci.

„Posebno se zahvaljujemo instituciji kao što je BH Pošta na podršci i na ovoj konkretnoj promociji radova oboljele djece. Posebno jer će sad najbolji među njima biti na poštanskoj marki i FDC koverti, a iz boja koje su koristila djeca vidi se da oni vole život, da imaju nade i da je ovo kuća koja nudi život“ – rekao je potpredsjednik Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“, Fikret Kubat.