G1
G1
G2
G3
G4
G5
G6
G1 G2 G3 G4 G5 G6

U Islamskom kulturno-obrazovnom centru Sultan Mehmed Fatih u Goraždu održana je promocija poštanske marke sa motivom “Turhan Emin-begove džamije u Ustikolini. Riječ je o redovnoj poštanskoj marki u izdanju “JP BH Pošta” d.o.o Sarajevo iz oblasti kulturno-historijskog naslijeđa. Tiraž marke je 100.000, a nominalna vrijednost 1.50KM. Autor je naš dizajner Tamer Lučarević.

Marka je nastala kao svjedočanstvo i dokument o najstarijoj džamiji u BiH, Turhan Emin-begovoj džamiji u Ustikolini koja ove godine obilježava 570 godina postojanja. Godine 1448. džamiju je sagradio Turhan Emin-beg, na gornjem toku rijeke Drine, u naselju Ustikolina. Više puta u historiji bila je paljena i rušena, ali je uvijek ponovo obnavljana.

Generalni direktor BH Pošte, Mirsad Mujić uručio je prve primjerke ove poštanske marke muftiji goraždanskom, Remziji ef. Pitiću, predsjedniku Medžlisa islamske zajednice Ustikolina, Seji Čengiću i premijeru Bosansko-podrinjskog kantona, Emiru Okoviću. Obratio se prisutnima naglašavajući značaj ove džamije ne samo za stanovništvo u dolini Drine, nego i za cijelu BiH.

– Džamiji Turhan Emin-bega pripada istaknuto mjesto na kulturnoj mapi BiH. To što je riječ o prvoj džamiji na području BiH, obavezuje nas da joj poklonimo posebnu pažnju. Ovom džematu, kao prvom džematu, na simboličan način pripadaju svi muslimani naše drage Bosne i Hercegovine. Džamija Turhan Emin-bega svjedok je najranijeg organizovanog prisustva muslimana na području BiH. Dijelila je sudbinu naše domovine i našeg naroda. Uvijek se uspravljala. Ako Bog da, ostat će dovijeka uspravna, zajedno sa našim narodom i našom domovinom – istakao je Mujić i dodao da izdanjem poštanske marke u čast 570. godišnjice postojanja Turhan Emin-begove džamije i BH Pošta želi ostaviti trag budućim generacijama o najstarijoj džamiji u BiH i o spomenicima i događajima koji su kroz historiju utemeljeni u našu zemlju.

Muftija goraždanski, Remzija ef. Pitić izrazio je posebnu zahvalnost BH Pošti i generalnom direktoru Mujiću na učešću u obilježavanju 570. godišnjice džamije u Ustikolini.

Podsjećamo, ispod sada moderne džamije ostali su prvobitni temelji i smatraju se najstarijima u BiH. Historija kaže da je džamiju sagradio Turhan Emin-beg, iako se o njemu ne zna mnogo, a pretpostavlja se da je bio sultanov izlaslanik na ovom području.

Džamija je restaurirana ponovo na prelasku između 17. i 18. vijeka i kao takva dočekala je 1942. kada je ponovo zapaljena. Godine 1956. ponovo je obnovljena, da bi 1992. godine ponovo zapaljena i u potpunosti uništena. Ponovna gradnja Turhan Emin-begove džamije trajala je godinama nakon toga, a 2007. je ponovo zasjala.

Današnji vjerski službenici, ali i građani nastoje očuvati ovu džamiju koja im je, kako kažu, vratila život i ljude u ovaj kraj.