Vilsonovo
Vilsonovo
Kukuruz
Heljda
Riža
Zob
Pšenica
Vilsonovo Kukuruz Heljda Riža Zob Pšenica

Pred nama je šaren i raznovrstan filatelistički septembar. Danas već izlaze dvije poštanske marke BH Pošte. U pitanju su dvije redovne poštanske marke sa motivima “Aleje” i “Žitarice”.

Na prvoj je prikazano Vilsonovo šetalište u Sarajevu. Marka je odštampana u 500.000 primjeraka, u tabaku je 50 maraka, a nominalna vrijednost 0,90 KM. Autorica marke je naša dizajnerka, Sunita Hamzić.

U drugom septembarskom izdanju je serija od 5 motiva na kojima su žitarice: pšenica, kukuruz, riža, zob i heljda. Broj maraka u tabaku je takođe 50, tiraž 200.000 primjeraka, vrijednost 0,10 KM, a autor je naš dizajner, Tamer Lučarević.

Posebno se radujemo poštanskoj marki sa motivom “Travničke tvrđave” koja će svjetlost dana ugledati u posljednjoj sedmici septembra. Autor marke je takođe Tamer Lučarević, dizajner BH Pošte, a marka će izaći u 10.000 primjeraka, vrijednosti po 2 KM.

Podsjećamo, početkom 15. vijeka bosanski kralj Tvrtko II Kotromanić sagradio je utvrdu Travnik na prirodnom grebenu smještenom između klisura planinskih potoka Šumeća i Hendeka koji se u podnožju utvrđenog grada ulijevaju u rijeku Lašvu. Utvrda nije mogla odoljeti napadu osmanske vojske sultana Mehmeda II El Fatiha, što je i zabilježeno u dokumentu poznatom kao „Trogirski izvještaj“, datiranom 3. juna 1463. godine. Ujedno je to i najstariji spomen imena Travnik u historijskim spisima. Od tog vremena, u podnožju utvrde, na mjestu zatečenog srednjovjekovnog podgrađa, razvija se orijentalna varoš, istoimeno naselje

Travnik. Stari grad Travnik je proglašen nacionalnim spomenikom 2005. godine. Spada među najbolje sačuvane srednjovjekovne utvrde u Bosni i Hercegovini. Sistematski je restauriran u periodu od 1999. do 2016. godine pod patronatom Zavičajnog muzeja Travnik. Predstavlja atraktivnu turističku destinaciju sa stalnim izložbenim postavkama i drugim kulturnim sadržajima.