Lukomir7
Lukomir7
Lukomir FDC
Lukomir7 Lukomir FDC

BH Pošta je povodom 27. septembra, Svjetskog dana turizma izdala poštansku marku “Lukomir” posvećenu selu Lukomir na planini Bjelašnici. Autor marke je Sead Šašivarević. Nominalna vrijednost marke je 1,50 KM, a tiraž je 10.000 komada. Ovo prigodno izdanje izdato je povodom Svjetskog dana turizma koji se pod okriljem Svjetske turističke organizacije – UNWTO-a obilježava svakog 27. septembra širom svijeta, s ciljem da se ukaže na važnost turizma kao rastuće svjetske privredne grane i skrene pažnja na kulturološke, ekonomske, sociološke, historijske i druge vrijednosti koje sa sobom nosi turizam.

BH Pošta izdala je i 150 komada prigodnih FDC koverti, vrijednosti 2 KM. Sva filatelistička izdanja BH Pošte možete naći na: https://postshop.posta.ba/ba/kategorije/marke/117

Lukomir je selo na južnim obroncima planine Bjelašnice. Lukomir je jedino naselje iznad 1.300 metara i nalazi se na 1.495 metara nadmorske visine. Selo pripada Općini Konjic, a do njega se može doći iz dva pravca – iz Konjica i iz Sarajeva. Lukomir je poput živog etno muzeja, u kojem se praktikuju običaji nomadskih plemena i živi tradicionalnim načinom života Dinarskih gorštaka. Bitan je dio historijskog, kulturnog, arhitektonskog i ambijentalnog naslijeđa BiH, a stećci raštrkani oko sela govore da je ono bilo naseljeno još u 14. i 15. vijeku. Selo je jedinstveno po kamenim kućama prekrivenim hrastovom, jelovom i bukovom šimlom. Kuće imaju četvrtastu osnovu sa ložištem u sredini, a na kamenim zidovima postavljeni su mali prozori. Prilikom izgradnje domova stanovnici su se prilagodili posebnostima terena i surovoj planinskoj klimi. Selo posjeduje svu neophodnu infrastrukturu – telefon, struju, vodu i kanalizaciju. Danas je Lukomir top destinacija za seoski turizam.