3
3
7
6
1
2
4
5
8
3 7 6 1 2 4 5 8

Medžlis Islamske zajednice Stolac u petak navečer, 26. jula 2019. godine, upriličio je svečanu akademiju u povodu obilježavanja 500 godina Sultan Selimove (Careve) džamije u Stocu. Centralna manifestacija održana je na platou Stare tepe u centru grada u prisustvu brojnih građana i zvaničnika.

Prisutnim su se obratili muftija mostarski Salem ef. Dedović, izaslanik reisu- l-uleme Mustafa ef. Spahić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i generalni direktor “Javnog preduzeća BH POŠTA” Mirsad Mujić. Oni su u svojim obraćanjima naglasili važnost Sultan Selimove džamije u Stocu za Bošnjake ovog kraja, posebno povratnike, ali i za muslimane cijele Bosne i Hercegovine.

Povodom ovog značajnog jubileja BH Pošta je izdala prigodnu poštansku marku sa motivom “500 godina Sultan Selimove (Careve) džamije u Stocu”. Marka je odštampana u tiražu od 10.000 primjeraka, nominalne vrijednosti od 2 KM. Odštampan je i prigodan FDC koverat sa motivom stolačke džamije.

-Veoma sam ponosan što je BH Pošta izdala poštansku marku koja će u svijetu pronijeti glas o Sultan Selimovoj džamiji u Stocu i njenoj ljepoti. Sultan Selimova džamija i njeno petovjekovno postojanje najbolji su dokaz da vjeru i tradiciju jednog naroda ne može ništa uništiti. Njena historija obavezuje nas da i dalje budemo ustrajni u očuvanju naše vjere, običaja, kulture i tolerancije prema drugima i drugačijem- kazao je Mirsad Mujić, generalni direktor BH Pošte.

Mujić je uručio staklene plakete, u obliku poštanske marke sa motivima džamije, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, ministru unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoši Čampari i predsjedniku medžlisa Islamske zajednice Stolac Orhanu Tikveši. Nakon svečane akademije održan je koncert duhovne muzike Ansambla “Sultan Mehmed Fatih”, pod dirigentskom palicom Mehmeda Bajraktarevića.

Sultan Selimova džamija izgrađena je 1519. godine i jedna je od najstarijih u Hercegovini. Nalazi se na listi nacionalnih spomenika BiH kao i stolačka Čaršija. Sultan Selimovu džamiju do temelja su 1993. godine srusili pripadnici HVO- a, a obnovljena je i otvorena 2003. godine.