Blidinje Blok030
Blidinje Blok030
Vila Lukavac MARKA037
Vila Velika Aleja MARKA034
Blidinje Blok030 Vila Lukavac MARKA037 Vila Velika Aleja MARKA034

Filatelistički mart završavamo sa tri nova izdanja poštanskih maraka. I ovog puta naši motivi u vezi su sa Bosnom i Hercegovinom, njenim kulturno-historijskim naslijeđem i bogatom prirodom.

”Blidinje – Hajdučka vrata“ prelijepa je poštanska marka koja je od prije par dana dostupna svim korisnicima i ljubiteljima poštanskih maraka. Kao glavni motiv našla su se, zapravo, Hajdučka vrata koja su jedan od najljepših simbola Parka prirode Blidinje. Vrata su prirodni fenomen stvaran stoljećima, a postoji legenda da su se na ovom mjestu odmetnuti momci ovih krajeva proglašavali hajducima. Prolaskom kroz vrata, kako kaže legenda, zavjetovali su se da će čuvati družinu i biti njen uzoran član. Hajdučka vrata su 1985. godine proglašena geomorfološkim spomenikom prirode u BiH.

Druge dvije poštanske marke vjerno predstavljaju kulturno-historijsko naslijeđe, a riječ je o Vili Solvay – Lukavac i austrougarskoj vili u Velikoj aleji – Vrelo Bosne. Obje vile građene su u austrougarskom stilu, s tim da je Vila na Vrelu Bosne starija, sagrađena 1892. godine, dok je Vila Solvay u Lukavcu sagrađena 1911/12. godine.

U austrougarskom periodu izgrađeno je 14 vila uz Veliku aleju na Ilidži, a samo 8 ih je sačuvano, od kojih se jedna nalazi upravo na poštanskoj marki. Vile je podigla tadašnja Zemaljska vlada kao ladanjske objekte za svoje potrebe.

Što se tiče Vile Solvay – Lukavac ona je prvobitno bila izgrađena kao zdravstvena ustanova, a kasnije postaje stambena vila, pa je poznata pod nazivom „Vila“ ili „Milerova vila“ po Fritzu Milleru, tadašnjem direktoru fabrike sode. Vila je 2015. godine proglašena za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Sve poštanske marke BH Pošte mogu se kupiti na šalterima pošta ili na PostShopu https://postshop.posta.ba/