11.12 2

Po rezultatima ovogodišnjeg takmičenja za najljepšu marku “Europa 2017.” prvo mjesto online glasanja osvojila je marka PTT Turske. Srebrnu medalju osvojila je marka iz Poljske, dok je bronzu osvojila marka iz Moldavije.
Po ocjeni žirija za najljepšu marku “Europa 2017.” izabrana je marka iz Finske. Drugo mjesto dijele Aland i Italija, dok je treće mjesto pripalo poštanskoj marki iz Lihtenštajna.
„Javno preduzeće BH POŠTA“ d.o.o Sarajevo, u okviru ovogodišnjeg izdanja „Europa 2017“, izdalo je seriju poštanskih maraka posvećenu tvrđavi u Jajcu, nacionalnom spomeniku kulture i jednom od najposjećenijih turističkih objekata u gradu Jajcu i šire. Autor izdanja je dizajner BH Pošte, Tamer Lučarević.

Podsjećamo, prigodne poštanske marke sa temom „Europa” objavljuju se od 1956. godine, a od osnivanja PostEurope-a ova organizacija preuzela je na sebe nadležnost za izdavanje poštanske marke izdanja „Europa”. Svake godine „PostEurop“ bira određenu temu, a za 2017. godinu tema je bila: „Zamkovi“. Cilj filatelističkog izdanja „Europa“ je uspostava bolje saradnje između poštanskih operatera i promocija filatelije.

Takmičenje najljepših poštanskih maraka “Europa” možete pratiti na:
http://www.posteurop.org/europa2017