05.04.2
05.04.2 05.04.3 05.04.4 05.04.5 05.04.1

U okviru obilježavanja Dana grada Sarajeva danas je u Vijećnici promovirana poštanska marka BH Pošte pod nazivom “Obnova Sarajevske žičare”, a u sklopu izložbe “Uspinjača”, koja je posvećena ponovnom početku rada Sarajevske žičare.

Na ovaj način “JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo dalo je svoj doprinos u obilježavanju rođendana glavnog grada Bosne i Hercegovine i historijskom događaju otvaranja žičare, jednog od simbola grada Sarajeva.

Poštanska marka “Obnova Sarajevske žičare” odštampana je u tiražu od 10.000 primjeraka sa nominalnom vrijednošću od 0,90 KM. Štampan je i prigodan FDC koverat u tiražu od 150 primjeraka, sa vrijednošću od 2,00 KM. Autor ovog filatelističkog izdanja je dizajner BH Pošte Tamer Lučarević.

O novom filatelističkom izdanju naše kompanije na izložbi i press-konferenciji u Vijećnici govorio je izvršni direktor Sektora za razvoj i informacione sisteme, Nedim Matoruga.

-U ime svih zaposlenika BH Pošte i u svoje lično ime čestitam gradonačelniku Abdulahu Skaki i svim građanima Sarajeva njihov dan, Dan grada Sarajeva. Također, čestitam im i na neizmjernoj volji da se Sarajevska žičara obnovi i ponovo stavi u funkciju što je donijelo jednu pozitivnu energiju među građane BiH. Poštanska marka, koju je BH Pošta izdala ovim povodom, zauvijek će ostati podsjetnik da je žičara, kao simbol mira i slobodnog kretanja građana, uništena u agresiji na Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo, ali je voljom i trudom upornih ljudi ponovo vraćena građanima, modernija i ljepša nego što je bila ranije– kazao je Matoruga.

Prve primjerke poštanske marke “Obnova Sarajevske žičare” i koverte izvršni direktor BH Pošte, Nedim Matoruga uručio je Edmondu Offermannu, donatoru obnove žičare, gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki, predsjedavajućem gradskog Vijeća, Igoru Gavriću, direktoru Javnog preduzeća Sarajevo Esadu Tanoviću i direktoru JU Muzej Sarajeva, Mirsadu Avdiću.

Matoruga je naglasio da će BH Pošta i dalje kroz svoja filatelistička izdanja njegovati tradiciju obilježavanja značajnih historijskih datuma i ličnosti koje su obilježile prošlost naše države kao i sve druge značajne događaje koji donose dobrobit BiH i njenim građanima. Sarajevska žičara, u svakom slučaju, predstavlja jedan takav projekat sa ogromnim infrastrukturalnim i turističkim značajem za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.