IMG 8284
IMG 8284
IMG 8275 1
IMG 8262
IMG 8284 IMG 8275 1 IMG 8262

U organizaciji uprave Grada Sarajeva i Memorijalnog centra Srebrenica- Potočari danas je u sarajevskoj Vijećnici održana press konferencija na kojoj je predstavljen umjetnički opus “Egzodus”, akademskog slikara i grafičara Safeta Zeca, a u povodu obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Ovom prilikom promovirana je poštanska marka “Javnog preduzeća BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo, koja je pripremljena u saradnji sa Safetom Zecom, Memorijalnim centrom Srebrenica – Potočari i Gradskom upravom Sarajeva.

Riječ je o redovnoj poštanskoj marki u kategoriji “Umjetnost- Umjetničko djelo Safeta Zeca” sa motivom “Zagrljaj”, remek djela koje je BH Pošti ustupio umjetnik svjetskog glasa Safet Zec. Poštanska marka “Zagrljaj” će biti puštena u promet 7. jula 2020. godine, kada je planirano i otvaranje izložbe “Egzodus” u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari. Marka je štampana u tiražu od 100.000 primjeraka, sa nominalnom vrijednošću od 1,50 KM.

Nedim Matoruga, izvršni direktor Sektora za razvoj i informacione sisteme BH Pošte, izrazio je zahvalnost svima koji su radili na izdavanju ove poštanske marke.

– Posebnu zahvalnost dugujemo Safetu Zecu, umjetniku čija nas je neprikosnovena umjetnost ponovno zbližila i okupila. Poštanska marka “Zagrljaj” predstavlja remek djelo koje nosi duboku emociju kakvu izazivaju zagrljaji kod susreta i opraštanja ljudi. Želja nam je da izložba “Egzodus” bude podsjetnik na ono što je bilo, ali i nada da se zlo više nikad i nikome ne ponovi – kazao je Matoruga.

Naglasio je da BH Pošta kroz teme i motive na poštanskim markama, želi ukazati, obilježiti i promovisati nacionalnu, kulturnu, historijsku i prirodnu baštinu Bosne i Hercegovine, ali i značajne domaće i svjetske jubileje i događaje.

BH Pošta je i ranije sarađivala sa Safetom Zecom u projektu 2004. godine kada je zajednički realizovano izdavanje prigodne poštanske marke i FDC- a, sa motivom „Prozor“.

Izvršni direktor Sektora za razvoj i informacione sisteme BH Pošte, Nedim Matoruga uručio je prve originalne primjerke i staklene plakete redovne poštanske marke „Zagrljaj/Embraces“ Safetu Zecu, Abdulahu Skaki i Emiru Suljagiću.

Više o samom umjetničkom opusu “Egzodus”, koji čini dio ovogodišnjeg programa obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, prisutnima na press konferenciji u Vijećnici govorili su gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, direktor Memorijalnog centra Srebrenica- Potočari Emir Suljagić i umjetnik Safet Zec.