Emerik 2
Emerik 2
Emerik 2

BH Pošta danas je izdala personaliziranu poštansku marku sa motivom „Znamenite ličnosti – Emerik Blum”. Izdanje ove marke realizovano je na prijedlog firme Energoinvest d.d. Sarajevo, Na poštanskoj marki je prikazan Blumov portret, koji je uradio akademski slikar, Mario Mikulić.

Emerik Blum (1922-1984) je bio istaknuti bosanskohercegovački privrednik, koji je svojim idejama i neumornim radom ostavio duboki trag u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Bio je osnivač i prvi direktor “Energoinvesta” pod čijim je rukovodstvom ova firma za kratko vrijeme izrasla u privrednog giganta, a grad Sarajevo doživio razvojnu ekspanziju. Emerik Blum je, između ostalog, dao značajan doprinos uspješnoj organizaciji XIV zimskih oplimpijskih igara u Sarajevu, te je bio gradonačelnik u periodu 1981-1983. godina. Takođe, ostat će upamćen po svom opredjeljenju da je ulaganje u obrazovanje najbolja investicija za budućnost.

Podsjećamo, da BH Pošta posjeduje uslugu izrade i štampanja personalizirane poštanske marke sa nominalnom vrijednošću. Ona se izdaje po zahtjevu pravnih ili fizičkih lica, te isključivo predstavlja motiv ili lične događaje iz privatnog ili poslovnog života predlagača, a u cilju obilježavanja jubileja i događaja ili vlastite promocije. Kompletan tiraž ovakve vrste maraka se isporučuje kupcu i nije komercijalno dostupan na šalterima “JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo.