EUROPA 2020 Blok081
EUROPA 2020 Blok081 EUROPA 2020 FDC Mali085 EUROPA 2020 FDC Veliki084 EUROPA 2020 Karnet083 EUROPA 2020 Marka Istanbul080 EUROPA 2020 Marka Sarajevo079

BH Pošta izdala je seriju od dvije poštanske marke ”Evropa – Drevne poštanske rute” čiji je autor naš dizajner, Tamer Lučarević. Poštanske marke su nominalne vrijednosti po 2,50 KM, a tiraž je od po 20.000 komada. Uz poštanske marke izdati su i blok i karnet, te dvije prigodne FDC koverte.

Tematika “Evropa” spada u dugoročnu emisionu politiku u izdavaštvu filatelije i zajednička je tema svih evropskih poštanskih operatera, te se ovo izdanje izdaje pod okriljem PostEuropa i svake godine jedna je zajednička tema za sve članice.

Izdanjem serije od dvije poštanske marke ”Evropa – Drevne poštanske rute” predstavljeni su oblici komuniciranja u stara vremena koji su doveli do organizirane poštanske službe kakvu danas poznajemo. Njena funkcija je uvijek bila prenos vijesti različitim putevima i načinima, a kao takva ostala je nepromijenjena kroz sve razvojne periode društva, naravno uvijek koristeći nova tehnološka dostignuća.

Današnje Sarajevo, kao nekadašnji centar vilajetskog carstva, imalo je golubiju poštu. Ta pošta bila je smještena u blizini današnje Bijele tabije. To je bio zidani kameni objekt koji dominira Sarajevom. Visoke kote u bosanskim tvrđavama kao i na Bijeloj tabiji bilo su izvanredno mjesto za golubarnike. Ta sarajevska golubija pošta je trajala sve do 1860.g.

Po osvajanjima novih teritorija golubovi su prebacivani u kavezima, na konjima i arabama tj.zaprežnim kolima, iz gradova carstva gdje su sultani boravili po mjestima vilajeta gdje se rukovodilo u tadašnjim pokrajinama Osmanskog carstva. Tako su počeli nicati veliki kavezi ili golubije pošte. Nisu te pošte samo bile razvijene od nekadašnjeg Carigrada pa do Sarajeva, nego su bile i između samih važnih gradova, gdje su bila sjedišta vojske. Tako su iz tih gradova na isti način prebacivani golubovi u glavno sjedište vilajeta. Sve je to išlo po istom principu. Način protoka informacija putem golubijih pošti je bio veoma brz, zbog sposobnosti i izdržljivosti goluba pismonoše, kao i njegove preciznosti do mjesta odredišta.

Poruka se slala na način da se ista stavljala uz nogicu goluba, a kasnije bi se stavljala u posebne lagane bočice koje se stavljaju na pozadinu goluba, i veoma vješto su uvezane da ga ne ometaju prilikom leta.