IMG 2901
IMG 2901
IMG 2881
IMG 2877
IMG 2866
IMG 2856
IMG 2901 IMG 2881 IMG 2877 IMG 2866 IMG 2856

Juče su u prostorijama Administrativnog centra u Istočnom Sarajevu svečano dodijeljene nagrade za najljepše dječije pismo u BiH u sklopu 47. Međunarodnog takmičenja mladih u pisanju pisama.

Prvo mjesto osvojila je Sara Knežević, učenica OŠ “Branko Radičević” iz Banja Luke. Nagradu od 300 KM i tablet računar uručio joj je izvršni direktor za IKT, razvoj, prodaju i marketing u Poštama Srpske, Zoran Protić. Sa 100 KM nagrađena je i njena nastavnica maternjeg jezika, Tanja Pavičar. Drugo mjesto pripalo je Adni Međić, učenici Prve osnovne škole Maglaj, a nagradu od 200 KM i tablet računar uručio joj je izvršni direktor Sektora za poštanski promet BH Pošte, Neziran Đogo. Njena nastavnica, Edina Ibraković takođe je nagrađena sa 100 KM. Treće mjesto i nagradu od 100 KM i tablet računar osvojila je Sara Huseinbegović iz OŠ “Fra Miroslava Džaje” Kupres. Nagradu joj je uručio Izvršni direktor za marketing i razvoj sustava HP Mostar, Ivan Sušac. Njena nastavnica Josipa Čolić takođe je nagrađena sa 100 KM.

Utješne nagrade osvojilo je još osmoro djece: Lucija Bošnjak iz OŠ “Petra Bakule” Mostar, Nina Čerkić iz Četvrte osnovne škole Mostar, Merima Žuškić iz OŠ “Drežnica” Mostar, Nikola Milinković iz OŠ “Vladimira Pavlovića” Čapljina, Marija Todorović iz OŠ “Srbija” Pale, Martina Živković iz Srednje škole Čapljina i Nikola Kutlija iz OŠ “Sveti Sava” Novi Grad. Nagradu za najkreativnije pismo osvojila je Lejla Umihana Mičijević iz Osnovne škole “Musa Ćazim Ćatić” iz Sarajeva.

Podsjećamo, Međunarodno takmičenje mladih u pisanju pisama održava se svake godine širom svijeta. Svjetski poštanski savez odredi temu svake godine, a djeca širom svijeta šalju pisma poštanskim operaterima u svojim zemljama. Najbolje pismo prevodi se na engleski jezik i ide dalje na svjetsko takmičenje. Tema za 2018. godinu je bila „Zamisli da si pismo koje putuje kroz vrijeme. Koju poruku želiš da preneseš svojim čitaocima?“. Uskoro će biti poznata i tema za narednu godinu.

Ovo takmičenje u BiH provode sva tri poštanska operatera – Pošte Srpske, HP Mostar i BH Pošta, a ove godine domaćin manifestacije dodjele nagrada bile su Pošte Srpske. Cilj takmičenja je poticanje pismenosti i kreativnosti mladih, te nagrađivanje njihovog znanja i truda.

Ove godine na adrese sva tri poštanska operatera stiglo je oko 800 pisama.