Rimski Most2
Rimski Most2
Rimski Most2

“JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo i ove godine učestvuje na izboru za najljepšu poštansku marku EVROPA 2018. godine. Za ovo renomirano takmičenje BH Pošta je prijavila poštansku marku “Mostovi- Rimski most”, autora Abdulaha Brankovića, dizajnera BH Pošte.

Ovo natjecanje svake godine organizira Udruženje javnih evropskih poštanskih operatera- PostEurop, a ovogodišnja tema su evropski mostovi. BH Pošta je na izabranu temu izdala dvije poštanske marke, već spomenutu marku “Rimski most”, koja i učestvuje na ovom takmičenju, te “Šeher- Ćehajina ćuprija”, autora Abdulaha Brankovića.

Poštanske marke s motivom mostovi izdate su danas, 9.maja, na Dan Evrope, kada i zvanično počinje javno glasanje za izbor najljepše poštanske marke EVROPA 2018. Online glasanje završava se 9. septembra 2018. godine, a pobjedničke marke bit će objavljene na Plenarnoj skupštini PostEuropa u oktobru u Gruziji.

Filatelističko izdanje BH Pošte “Rimski most” štampano je u tiražu od 20.000 primjeraka, nominalne vrijednosti od 2,50 KM. Rimski most preko rijeke Bosne izgrađen je na zapadnom izlazu iz Sarajeva. Kao što je Kozja ćuprija, u simboličkom smislu, istočna kapija grada Sarajeva, Rimski most je njegova zapadna kapija. Rimski most proglašen je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom pozivamo korisnike naših usluga i ljubitelje filatelije da na adresi:
www.posteurop.org/europa2018.
glasaju za poštansku marku BH Pošte i tako podrže naša filatelistička izdanja.