Pismo2
Pismo2
Plakat
Pismo2 Plakat

Stručni žiri, kojeg su činili Fahrudin Kučuk, Sonja Jurić i Branislav Janković, izabrao je najljepše pismo na 53. Takmičenju u pisanju pisama za mlade ljude za 2024. godinu.

Pobjednica takmičenja je Iskra Mandić, učenica OŠ “Sveti Sava”, Bijeljina. Njeno pismo predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na ovogodišnjem međunarodnom takmičenju, u organizaciji Svjetskog poštanskog saveza (UPU).

Tri javna poštanska operatera u BiH – BH Pošta, Pošte Srpske i HP Mostar su organizatori ovog takmičenja, prema uputama UPU- a.

Tema, na koju su osnovci pisali svoja pisma, glasila je: “Napiši pismo budućim generacijama o svijetu za koji se nadaš da će naslijediti”.

Stručni žiri je izabrao i ostala pisma za predviđene nagrade, kao i najkreativnije pismo. Drugo mjesto osvojila je Adna Omerović, učenica Prve osnovne škole Živinice, dok je treće mjesto zauzeo Filip Ćurković, učenik OŠ “Fra Miroslav Džaja”, Kupres.

Poredak ostalih sedam nagrađenih učenika izgleda ovako:

• Slobodan Mirković iz OŠ “Petar II Petrović Njegoš”, Bileća
• Mahir Jašarević iz OŠ “Blagaj”, Blagaj
• Anđela Talić iz OŠ “Petar Bakula”, Mostar
• Amar Karavdić iz OŠ “Safvet-beg Bašagić”, Breza
• Martina Ivanić iz OŠ “Brestovsko”, Dugo Polje, Brestovsko
• Marija Džankić iz OŠ “Ivan Mažuranić”, Gračac
• Bjanka Zvizdalo iz OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”, Srbac

Za najkreativnije pismo proglašen je grupni rad učenika iz OŠ “Čapljina”, a to su učenici Sara Jazvin, Nejla Kurtović, Azer Leto i Kelly Wilingham.

Za prva tri mjesta predviđene su nagrade od 500, 300 i 200 KM, bicikl i poklon paketi sva tri poštanska operatera u BiH. Za nastavnike maternjeg jezika troje prvoplasiranih učenika osigurane su nagrade od po 150 KM i poklon paketi. Nagrađeni nastavnici su Brankica Ilić, Marica Ferhatbegović i Kristina Čičak.

Ostali nagrađeni učenici osvojili su nagrade: bluetooth zvučnici i poklon paketi te karaoke bluetooth zvučnik za grupu učenika, čije je pismo proglašeno najkreativnijim radom.

Ceremonija dodjele nagrada bit će održana u oktobru ove godine u Banjoj Luci povodom Svjetskog dana pošte, a u organizaciji Pošta Srpske, domaćina takmičenja za 2024. godinu.

Čestitamo nagrađenim učenicima i njihovim nastavnicima te se zahvaljujemo na 598 pisama (BH Pošta- 356, HP Mostar 100 i Pošte Srpske 142) koja su učestvovala u ovom izboru.

Pobjedničko pismo Iskre Mandić možete pročitati OVDJE