Lik Akademija FDC123 – Copy
Lik Akademija FDC123 – Copy
Lik Akademija FDC123 – Copy

Jubilej “50 godina Akademije likovnih umjetnosti Univerzitet u Sarajevu” motiv je naše nove poštanske marke koja je za sve ljubitelje filatelije danas puštena u promet. Marka je odštampana u 10.000 primjeraka, nominalne vrijednosti 1 KM. Autorica marke je Anja Stergar, a odštampan je i prigodan FDC koverat.

Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu (ALU), koja ove godine proslavlja svoj jubilarni 50. rođendan, osnovana je kao visokoškolska ustanova i članica Univerziteta u Sarajevu 1972. godine. Objekt današnje Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu je prva i jedina evangelistička crkva izgrađena 1899. godine po nacrtima češkog arhitekte Karla Paržika u romaničko-bizantijskom stilu kao centralna potkupolna građevina, a u ovom objektu ALU obavlja svoju djelatnost od 1981. godine. Zgrada Akademije proglašena je 2021. godine za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Izradu poštanske marke u čast velikog jubileja Akademije, za semestralni radni zadatak imali su studenti IV godine Odsjeka grafički dizajn, pod mentorstvom profesora Bojana Hadžihalilovića i asistentice Vanese Prodanović Durmišević. Između mnoštva zanimljivih i kreativnih rješenja, izabran je rad studentice Anje Stergar, koji koristeći grafički jezik oblikovanja putem piktograma prikazuje alate, sredstva i aparate kojima studenti ALU stvaraju i oblikuju vlastita kreativna promišljanja, zadatke i radove.