Mostar3
Mostar3
Mostar3

Stručni žiri, kojeg čine Hadžem Hajdarević, Branislav Janković i Dragan Marijanović, proglasio je pobjednika Takmičenja za najljepše pismo za Bosnu i Hercegovinu, te izabrao još devet najboljih pisama kao i najkreativnija pisma za 2022. godinu.

Najljepšim pismom u BiH, od 340 pristiglih radova, proglašeno je pismo koje je na ovogodišnju temu “Napiši pismo uticajnoj osobi i objasni kako se boriti protiv klimatske krize” napisala Najda Milišić, učenica OŠ “Mehmed Handžić” Ilidža, Sarajevo. Njeno pismo predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na 51. Međunarodnom takmičenju za najljepše pismo, koje organizira Svjetski poštanski savez (UPU).

Drugo mjesto osvojila je Ivana Blanuša, učenica OŠ “Petar Kočić” Prijedor, dok je treće mjesto zauzela Ana Vidović, učenica OŠ “Brestovsko” Brestovsko.

Učenici, koji su zauzeli prva tri mjesta, osvojili su novčane nagrade (300, 200 i 100 KM), mobilne telefone i poklon pakete “JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo, Hrvatske pošta d.o.o. Mostar i Pošta Srpske a.d. Banja Luka, koji su ujedno i organizatori takmičenja u BiH.

Preostali nagrađeni učenici su: Rijad Dedić, učenik OŠ “Alija Nametak” Zenica, Lucija Prlić iz OŠ “Stipan Vrljić” Sovići, Esma Škulj iz OŠ “Ćamil Sijarić” Sarajevo, Lana Lejić iz OŠ “Sveti Sava” Modriča, Ivona Kaurin iz OŠ “Sveti Sava” Istočno Sarajevo, Teodora Pešević iz OŠ “Desanka Maksimović” Prijedor i Hana Stranjak iz OŠ “Mustafa Ejubović- Šejh Jujo” Mostar.

Navedeni učenici su osvojili nagrade: devia smart prijenosna baterija i prigodne poklon pakete poštanskih operatera.

Novčanim iznosima od po 100 KM i poklon paketima nagrađeni su i nastavnici maternjeg jezika učenika koji su zauzeli prva tri mjesta, a to su nastavnici: Senada Zejnilović- Balijagić, OŠ “Mehmed Handžić” Sarajevo, Katarina Vujanović, OŠ “Petar Kočić” Prijedor i Milenka Skopljak, OŠ “Brestovsko” Brestovsko.

Za najkreativnija pisma ove godine proglašeni su radovi Sajre Bešo i Tarika Hadžirovića, učenici Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu u Sarajevu, te pismo Bogdana Mićića, učenika OŠ “Nikola Tesla” iz Pilice.

Svečanost dodjele nagrada pobjednici takmičenja i ostalim nagrađenim učenicima i nastavnicima bit će održana u Mostaru početkom oktobra ove godine u povodu obilježavanja 9. oktobra, Svjetskog dana pošte.

Čestitamo svim ovogodišnjim dobitnicima nagrada u projektu “Najljepše pismo”!

Pobjedničko pismo možete pročitati ovdje.