Plakat
Plakat
Plakat

Dragi osnovci i nastavnici,

Počelo je 53. Takmičenje u pisanju pisama za mlade ljude u Bosni i Hercegovini, u organizaciji domaćih javnih poštanskih operatera.

Učestvujte u ovom značajnom takmičenju i osvojite sljedeće nagrade: bicikli, novčane nagrada (500 KM, 300 KM i 200 KM), bluetooth zvučnici, karaoke bluetooth zvučnik i pokloni iznenađenja.

Tema takmičenja za 2024. godinu glasi:„Napiši pismo budućim generacijama o svijetu za koji se nadaš da će naslijediti”.

Takmičenje za Bosnu i Hercegovinu svake godine, prema uputama Svjetskog poštanskog saveza (UPU), tradicionalno zajednički organizuju tri javna poštanska operatera u našoj državi – BH Pošta, HP Mostar i Pošte Srpske. Ove godine UPU je želio da kroz zadatu temu mlade ljude podstakne na razmišljanje o budućnosti svijeta i promjenama koje se neminovno dešavaju.

Na natjecanju mogu učestvovati učenici iz svih osnovnih škola u našoj državi. Takmičenje će biti otvoreno do 1. aprila 2024. godine kada je i posljednji dan za slanje pisama poštanskim operaterima. Stručni žiri će od pristiglih pisama izabrati najljepše pismo koje će Bosnu i Hercegovinu predstavljati na svjetskom takmičenju u ljeto 2024. godine.

Žiri će, također izabrati još devet najboljih pisama za predviđene nagrade kao i najkreativniji rad na predloženu temu. Rezultati izbora bit će poznati do kraja aprila tekuće godine.
Nagradni fond ove godine izgleda ovako:
1. Mjesto – nagrade: bicikl, 500 KM i pokloni iznenađenja
2. Mjesto – nagrade: bicikl, 300 KM i pokloni iznenađenja
3. Mjesto – nagrade: bicikl, 200 KM i pokloni iznenađenja
Od 4. do 10. Mjesta – nagrade: bluetooth zvučnici i pokloni iznenađenja

Najkreativnije pismo- nagrada: karaoke bluetooth zvučnik i pokloni iznenađenja.
Za nastavnike maternjeg jezika učenika, koji osvoje prva tri mjesta, osigurane su novčane nagrade od po 150 KM i prigodni pokloni.

Draga djeco, pišite nam i kroz riječi izrazite svoje misli o budućnosti koja čeka naredne generacije. Budite dio ovog projekta čiji je osnovni cilj druženje mladih iz svih krajeva BiH, razvijanje svijesti o problemima sa kojima se svijet susreće te upoznavanje mladih ljudi sa ulogom poštanskih usluga u životu svakog čovjeka.

Manifestacija dodjele nagrada za učenike, čija pisma osvoje nagrade, planirana je za oktobar 2024. godine u Banjoj Luci u povodu obilježavanja 9. oktobra – Svjetskog dana pošte, a u organizaciji ovogodišnjeg domaćina takmičenja Pošta Srpske.

Propozicije takmičenja za 2024. godinu možete pročitati OVDJE.