Rudar Breza Marka
Rudar Breza Marka
Rudar Breza Tabak
FDC FK RUDAR BREZA
Rudar Breza Marka Rudar Breza Tabak FDC FK RUDAR BREZA

Za kraj aprila pripremili smo jednu fenomenalnu priču koju smo u formatu naše poštanske marke nastojali prikazati i prepričati. Radi se, naime, o 100. godišnjici FK „Rudar” koju ove godine ponosno obilježavaju.

Sve je krenulo još početkom 20. vijeka kada je fudbalska groznica zahvatila svijet. lgra se širila Evropom i stigla je i u Brezu, grad koji se u to doba nije razlikovao od ostalih rudarskih varoši. Veza grada sa rudnikom bila je neraskidiva, rudarska naselja formirala su se uz jame, a na poljanama su mladići šutirali loptu.

Ostalo je upamćeno da je prvu fudbalsku loptu u Brezu donio neki Čeh, koji je bio predradnik u rudniku, a imena mu se više niko ne sjeća. Prvi pisani dokument iz lokalne historije fudbala datira iz 1924. godine, kada je u Brezi osnovan HŠK Građanski. Klub je 1935. preimenovan u Brezanski sportski klub (BSK) i pod tim imenom takmičio se sve do početka Drugog svjetskog rata.

Za boje kluba izabrane su tradicionalne rudarske: crna i zelena.

Svjetski rat prekinuo je sportske aktivnosti u zemlji, a kada je grad uglja oslobođen od fašizma formiran je Fudbalski klub Rudar Breza. U ovom periodu Rudar doživljava najslavnije trenutke svoje historije. Klub čije je srce bio rudnik, a na svojim plećima ga nosili rudari, 80-ih godina plasirao se u 2. Saveznu ligu. Početkom rata 90-ih godina bh. fudbal ponovo postaje samo sporedna stvar, ali se sa njegovim okončanjem stiču uslovi za igru, pa se tako Rudar Breza našao među klubovima koji su formirali Prvu ligu Bosne i Hercegovine. Najveći uspjeh iz tog perioda je 4. mjesto u 1. ligi BiH. Rudar se danas takmiči u 2. ligi FBiH-grupa Centar.

FK Rudar Breza je uvijek bio više od fudbalskog kluba, noseći radnički identitet bio je sredina u kojoj su stasavali sjajni fudbaleri, ali i sredina u kojoj su se formirali karakterni i plemeniti ljudi. lza kluba je sada prvih 100 crno-zelenih godina na koje svi mogu biti ponosni.

Poštanska marka izašla je u 10.000 primjeraka, nominalne vrijednosti 1.70 KM. U tabaku je 8 maraka, a dizajneri su Tamer Lučarević i Mersiha Dinar Šehić. Odštampan je i prigodan i FDC koverat.