Najpismo 2
Najpismo 2
Najpismo 2

Svjetski poštanski savez (UPU) i ove godine organizuje takmičenje u pisanju pisama za mlade ljude širom svijeta. Tema 51. po redu Međunarodnog takmičenja u pisanju pisama, glasi:

“Napiši pismo uticajnoj osobi i objasni kako se boriti protiv klimatske krize”

Organizatori takmičenja za Bosnu i Hercegovinu su: „JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo, Hrvatska pošta d.o.o. Mostar i Pošte Srpske a.d. Banja Luka. Osim pobjedničkog pisma, Stručni žiri će i ove godine izabrati još devet radova za nagrade, kao i najkreativnije pismo.
Pobjedničko pismo predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na svjetskom takmičenju za 2022. godinu. Za pobjednika i učenike, čija pisma uđu u najužu konkurenciju, osigurane su novčane i druge vrijedne nagrade poput mobilnih telefona Samsung Galaxy A12, Devia smart prijenosnih baterija i pokloni iznenađenja.
Izbor najljepšeg pisma održat će se u aprilu ove godine, a manifestacija dodjele nagrada u Mostaru u oktobru 2022. godine u povodu obilježavanja 9. oktobra, Svjetskog dana pošte.
Pozivamo sve osnovne škole u BiH i osnovce da uzmu učešće u ovom značajnom takmičenju koje se godinama provodi u našoj državi, u organizaciji tri bh. javna poštanska operatera.
U nastavku objavljujemo Propozicije takmičenja koje je propisao UPU, a koje svi učesnici trebaju ispoštovati:


51. Međunarodno takmičenje u pisanju pisama za mlade

PROPOZICIJE

1. Tema: Svjetski poštanski savez je za 51. Međunarodno takmičenje u pisanju pisama za mlade ljude odabrao temu:

„Napiši pismo uticajnoj osobi i objasni kako se boriti protiv klimatske krize”.

2. Učestvuju: mladi ljudi do 15 godina starosti.

3. Sadržaj pisma: originalni rad dužine od 500 do 1000 riječi.

4. Pismo mora sadržavati sve elemente pisma (mjesto i datum, adresa pošiljaoca i primaoca, početni i završni pozdrav, kao i odgovarajući potpis na kraju).

5. Uz obavezno rukopisom napisano pismo, potrebno je dostaviti i njegov elektronski prepis urađen na računaru ili pisaćoj mašini.

6. Uz pismo obavezno treba dostaviti i sljedeće podatke: ime i prezime učenika, datum rođenja, adresu stanovanja, broj riječi u pismu, ime i prezime nastavnika maternjeg jezika, naziv i adresu škole, brojeve telefona učenika, nastavnika maternjeg jezika i škole.

7. Datum zatvaranja takmičenja: 1. april 2022. godine

8. Pismo s naznakom „Takmičenje u pisanju pisama” treba poslati na jednu od adresa:

„JP BH POŠTA“ d.o.o. Sarajevo
Služba marketinga
Obala Kulina bana 8
71000 Sarajevo

HRVATSKA POŠTA d.o.o. Mostar
Ured marketinga i korporativnih komunikacija
Tvrtka Miloša b.b.
88000 Mostar

POŠTE SRPSKE a.d. Banja Luka
Služba za marketing
Kralja Petra I Karađorđevića 93
78000 Banja Luka

9. Svi učenici osnovnih škola u Bosni i Hercegovini, starosti do 15 godina, imaju pravo učešća na takmičenju. Ukoliko škole prethodno naprave selekciju pisama, molimo da u jednoj koverti ne šalju više od tri pisma.

10. Pisma koja nisu u skladu sa propozicijama takmičenja neće biti uzeta u obzir.

IZBOR NAJLJEPŠEG PISMA I NAGRADE

Stručni žiri će odabrati predstavnika Bosne i Hercegovine na Međunarodnom takmičenju mladih u pisanju pisama i izdvojiti za posebne pohvale i nagrade još najmanje deset radova. Troje prvoplasiranih učenika će biti nagrađeno novčanim nagradama (300 KM, 200 KM i 100 KM) i mobilnim telefonima Samsung Galaxy A12, a njihovi nastavnici maternjeg jezika novčanom nagradom u iznosu od po 100 KM. Za autore radova od četvrtog do desetog mjesta osigurane su nagrade Devia smart prijenosne baterije, a tu su i pokloni iznenađenja za sve nagrađene učenike, kao i posebna nagrada za najkreativniji rad.

Imena nagrađenih učenika i pobjedničko pismo bit će objavljeni na web stranicama i društvenim mrežama poštanskih operatera u BiH.

Nagrade na državnom nivou će, u skladu sa epidemiološkom situacijom, biti uručene na prigodnoj svečanosti u Mostaru, u oktobru 2022. godine.

IZBOR NAJLJEPŠEG PISMA NA MEĐUNARODNOM NIVOU

Sva pobjednička pisma na državnom nivou Svjetski poštanski savez će poslati stručnom žiriju, koji će izabrati tri najbolja rada za zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju, te još najviše pet pisama za posebne pohvale i nagrade.

POSEBNA NAPOMENA

Djeca iz Bosne i Hercegovine na Međunarodnom takmičenju mladih u pisanju pisama učestvuju od 2003. godine. Od tada do danas u naše poštanske uprave dostavljene su hiljade pisama. Mnogo izvanrednih pisama je učestvovalo na takmičenju svake godine, ali je i veliki broj onih čije su mogućnosti za pobjedu bile smanjene jer nisu ispoštovali pravila takmičenja.

Zbog toga ponovno naglašavamo da pravila, odnosno propozicije takmičenja moraju biti ispoštovane. Cilj takmičenja je da se podstakne umjetnost pisanja pisama i usvoje osnovni elementi koje mora sadržavati svako pismo (adresa primaoca, mjesto, datum, oslovljavanje, sadržaj, pozdrav, potpis, adresa pošiljaoca).

Sva pisma koja stignu na navedene adrese su vlasništvo poštanskih operatera.

Kontakt osobe:
BH Pošta – Elvedina Halač 033 252 659, elvedina.halac@posta.ba
HP Mostar – Eugenija Grubeša 036 445 092, eugenija.grubesa@post.ba
Pošte Srpske – Milena Radić 051 246 040, milena.radic@postesrpske.com