Kolektivni3
Kolektivni3 Kolektivni2 Kolektivni1

Danas je u prostorijama zgrade Vlade u Sarajevu potpisan kolektivni ugovor iz oblasti poštanskog prometa.
U ime Vlade Federacije kolektivni ugovor je potpisao ministar Denis Lasić. U svom obraćanju ministar je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ugovora.
“Zadovoljstvo mi je informirati Vas da smo danas potpisali Kolektivni ugovor za područje djelatnosti poštanskog prometa nakon pregovora koji su trajali oko 3 mjeseca. Ovo je drugi kolektivni ugovor ove vrste kojeg sadašnja Vlada FBiH zaključuje.
Ovom prilikom želim izraziti zadovoljstvo da smo kroz socijalni dijalog došli do teksta kolektivnog ugovora kojim će se regulirati prava za oko 3000 uposlenih u javnim preduzećima BH Pošta i Hrvatske pošte Mostar. Također mi je zadovoljstvo istaći da se prethodni kolektivni ugovor implementiran bez ikakvih problema i bez sudskih sporova.
Kolektivni ugovor kojeg smo upravo potpisali ne umanjuje prava radnika niti predviđa rast troškova u segmentu rada i naknada za rad za javna preduzeća. Stoga on predstavlja dobru osnovu za dalju stablizaciju poslovanja BH Pošte i Hrvatske pošta Mostar, a posebno u segmentu očuvanja radnih mjesta. Izmjene koje su učinjene u odnosu na kolektivni ugovor koji je zaključen prošle godine odnose se uglavnom na usklađivanje sa u međuvremenu usvojenim zakonskim rješenjima i potrebnim preciziranjem određenih odredbi.
Kolektivni ugovor je zaključen na period od dvije godine, s tim da stupa na snagu 01.07.2018.g. kada prestaje sa primjenom kolektivni ugovor koji je zaključen prošle godine.”
U ime Sindikata BH Pošte ugovor je potpisao Muhamed Bajramović. Ukazujući na sadržaj Ugovora, Bajramović je istakao da maksimalno štiti interese radnika, a ne ugrožava poslovanje preduzeća.
Uspješnu implementaciju kolektivnog ugovora za djelatnost poštanskog prometa poželjeli su i izvršni direktor BH Pošte, Nedim Matoruga i predsjednik Uprave Hrvatske pošte Mostar, Mate Rupčić govoreći da će poštivanje odredbi ugovora doprinijeti efikasnosti poslovanja oba preduzeća.