Ukrainci 2
Ukrainci 2
Ukrainci 2

U okviru projekta Covenant of Mayors East, a u organizaciji Udruženja CEEO, organizirana je posjeta gradonačelnika, njihovih zamjenika i drugih predstavnika ukrajinskih gradova Mostaru i Sarajevu s ciljem razmjene iskustava o poslijeratnoj obnovi gradova u našoj zemlji te usvajanja primjera dobre prakse.

S obzirom na ratna dešavanja koja su se desila na ovim prostorima i obnovi oštećenih objekata, posjeta Bosni i Hercegovini se smatra dragocjenom za ukrajinske gradove koji će se suočiti s time u budućnosti.

Za posjetu je izabrana i zgrada Glavne pošte u Sarajevu koja je bila zapaljena 2. maja 1992. godine. Obnova Glavne pošte, uz zadržavanje njenog autentičnog izgleda, okončana je 2001. godine. Glavna pošta u Sarajevu ima status nacionalnog spomenika BiH.

Uz prezentaciju fotografija, koje svjedoče o ratnom razaranju pošte, njenoj studioznoj obnovi i konačnom izgledu, gosti iz Ukrajine upoznati su i sa važnim historijskim podacima i značaju sarajevske Glavne pošte.

Gosti iz Ukrajine željeli su da saznaju nešto više i o kompaniji BH Pošta, njenim uslugama te o organizaciji poštanskog saobraćaja u našoj zemlji.