1
1
2
3
4
5
6
1 2 3 4 5 6

Danas je u prostorijama Memorijalnog centra Kovači u Sarajevu premijereno prikazan dokumentarni film “U sjeni minareta”, autora Hasana Hasanovića, kustosa Memorijalnog centra Srebrenica. Film govori o sistemskom ubijanju imama na području u i oko Srebrenice u periodu 1992 – 1995. godine.

BH Pošta je, kao društveno – odgovorna kompanija, ovaj projekat podržala 2020. godine sa uručenjem donacije Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari u vijednosti od 50.000 KM, a za potrebe finansiranja istraživačkog projekta – elitocid imama koje je proveo Memorijalni centar.

„Izuzetno sam ponosan što je BH Pošta učestvovala u ovom projektu koji je rezultirao nastankom dokumentarnog filma “U sjeni minareta”, kao još jednom svjedočanstvu genocida izvršenog nad srebreničkim Bošnjacima. Naš motiv bio je da se sačuva istina i sjećanje na nedužne srebreničke žrtve kako se takvo zlo ne bi ponovilo nikada i nikome više” – istakao je generalni direktor BH Pošte, Mirsad Mujić u svom obraćanju prilikom promocije filma.

Osim predstavnika BH Pošte, prisutnima su se obratili i direktor JU ”Fond Memorijala KS” doc. dr. Ahmed Kulanić, reisul-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, predsjedavajući UO Memorijalnog centra Ševket Hafizović, autor filma Hasan Hasanović, te jedan od učesnika filma i preživjeli imam, Mevludin ef. Hrnjić.

Film “U sjeni minareta” nastao je u okviru Istraživačkog projekta “Vjerski život i sistemsko ubijanje imama u zaštićenoj zoni Srebrenica tokom 1992-1995. godine”, a organizatori premijere su JU ”Fond Memorijala Kantona Sarajevo” i Memorijalni centar Srebrenica.