DSC 4224
DSC 4224
DSC 4213
DSC 4239
DSC 4224 DSC 4213 DSC 4239

Danas je u prostorijama Generalne direkcije BH Pošte promovisana prigodna dječija poštanska marka sa motivom Centra za djecu bez roditeljskog staranja “DUGA” iz Kulen Vakufa. Izvršni direktor Sektora za razvoj i informacione sisteme BH Pošte, Nedim Matoruga dodijelio je prvi primjerak ove poštanske marke povodom 9. oktobra, Svjetskog dana pošte direktorici Centra, Sabini Lješčanin.

Ova posebna dječija poštanska nosi motive Centra “DUGA” i izdaje se povodom Svjetskog dana pošte. Tiraž je 10.000 komada, a nominalna vrijednost 0,90 KM. Autorica marke je Branka Sumenić-Bajić. Odštampan je i FDC koverat.

Centar za djecu bez roditeljskog staranja “Duga“ izgrađen je 1999. godine, a njihov osnovni cilj je zbrinjavanje djece starosne dobi od rođenja do šest godina, koja su privremeno ili trajno ostala bez roditeljske zaštite, te pomoć i podrška djeci u njihovom psiho-motornom razvoju. U proteklih 20 godina kroz Centar je prošlo 314 djece.

BH Pošta je kao društveno-odgovorna kompanija odlučila, izdavanjem poštanske marke, podržati rad Centra i njihova nastojanja da što više pomažu najmlađoj populaciji, pripremajući ih dalje za život u socijalnim zajednicama. “Promocijom dječije poštanske marke želimo skrenuti pažnju na probleme s kojima se susreću djeca koja ostanu bez roditeljskog staranja, ali i zahvaliti Centru za djecu bez roditeljskog staranja “DUGA” iz Kulen Vakufa što su jedni od onih koji se nesebično daju kako bi u skladu sa svojim mogućnostima i kapacitetima pomogli što većem broju djece” – istakao je izvršni direktor BH Pošte, Nedim Matoruga.

Današnjom promocijom BH Pošta počela je sa obilježavanjem Svjetskog dana pošte, a niz raznovrsnih aktivnosti će biti oraganizovane širom BiH do kraja ove sedmice. Za 8. oktobar planiran je centralni događaj i to u prekrasnoj auli Glavne pošte u Sarajevu u 12 sati, a na kojem će biti dodijeljene nagrade za Najljepše dječije pismo u sklopu 49. Međunarodnog takmičenja u pisanju pisanja za mlade. Tokom sedmice u Centrima pošta širom BiH naši zaposlenici obilaziće djecu u školama, te ih učiti o važnosti poštanske djelatnosti, a za petak smo planirali defile naših vozila koji će završiti dodjelom poklona Narodnoj kuhinji Stari Grad, JU Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Vladimir Nazor” u Sarajevu, te Školi za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu, Nedžarići.