Pozderac (2)
Pozderac (2)
Uvodna Slika
Pozderac (2) Uvodna Slika

Izdavanjem poštanske marke sa motivom „100 godina od rođenja Hamdije Pozderca (1924-1988)” BH Pošta je obilježila 100. godišnjicu rođenja Hamdije Pozderca, jednog od najuticajnijih i najznačajnijih bosanskohercegovačkih intelektualaca u XX vijeku.

Hamdija Pozderac je bio istinski borac za Bosnu i Hercegovinu koji se zalagao za ravnopravnost svih njenih građana.

Obilježavajući ovaj značajni jubilej, v.d. generalni direktor BH Pošte Adis Šehić uručio je kćerki Hamdije Pozderca, gospođi Dubravki Pozderac-Lejlić, prigodnu staklenu plaketu i primjerke poštanske marke koja je posvećena njenom ocu.

U ugodnom razgovoru, gospođa Dubravka Pozderac- Lejlić zahvalila se BH Pošti na odatom priznanju i želji da se sačuva sjećanje na njenog oca.

Ovom prilikom još je jednom naglašena važnost Hamdije Pozderca i njegovog zalaganja i borbe za razvoj Bosne i Hercegovine, kao čovjeka koji je ostavio duboki trag u historiji naše države.

Poštanska marka „100. godina od rođenja Hamdije Pozderca” štampana je u tiražu od 10.000 primjeraka, nominalne vrijednosti od 1,10 KM, a izdali smo i prigodan FDC koverat u tiražu od 150 komada. Autor marke je dizajner BH Pošte, Tamer Lučarević.