U Australiji Kašnjenja Pošiljki Zbog Velikih Požara

U Australiji kašnjenja pošiljki zbog velikih požara

Ovlašteni poštanski operater Australije obavijestio nas je da je zbog velikih požara proglašeno stanje prirodne nepogode od 28.02.2024. godine. Zbog toga će doći do većih kašnjenja u prijemu, preradi, prenosu i dostavi svih vrsta međunarodnih poštanskih pošiljaka u otpremi i prispijeću.

Obavijest O Neradnom Danu Povodom 1. Marta, Dana Nezavisnosti BiH

Obavijest o neradnom danu povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH

Obavještavamo korisnike naših usluga da je petak, 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine neradni dan. Zakonom o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine određeno je da je 1. mart državni praznik, te da na taj dan državni organi, preduzeća i druga pravna lica ne rade.

Zbog neradnog dana u BH Pošti i HP Mostar uslijedile su izmjene u rokovima uručenja pošiljki usluga brze pošte, te će se preuzimanje i uručenje pošiljaka brze pošte odvijati prema gornjoj tabeli:

GRČKA – Štrajk

GRČKA – Štrajk

Ovlašteni poštanski operater Grčke, Hellenic Post, obavijestio nas je da je za 28.02.2024. godine najavljen opšti štrajk koji obuhvata i osoblje na aerodromima. S tim u vezi, mogu se očekivati kašnjenja u preradi, prenosu i dostavi svih vrsta međunarodnih poštanskih pošiljaka u otpremi i prispjeću.

Najljepše Pismo 2024: Pišite Nam I Osvojite Vrijedne Nagrade

Najljepše pismo 2024: Pišite nam i osvojite vrijedne nagrade

Dragi osnovci i nastavnici,

Počelo je 53. Takmičenje u pisanju pisama za mlade ljude u Bosni i Hercegovini, u organizaciji domaćih javnih poštanskih operatera.

Učestvujte u ovom značajnom takmičenju i osvojite sljedeće nagrade: bicikli, novčane nagrada (500 KM, 300 KM i 200 KM), bluetooth zvučnici, karaoke bluetooth zvučnik i pokloni iznenađenja.

Tema takmičenja za 2024. godinu glasi:„Napiši pismo budućim generacijama o svijetu za koji se nadaš da će naslijediti”.

Takmičenje za Bosnu i Hercegovinu svake godine, prema uputama Svjetskog poštanskog saveza (UPU), tradicionalno zajednički organizuju tri javna poštanska operatera u našoj državi – BH Pošta, HP Mostar i Pošte Srpske. Ove godine UPU je želio da kroz zadatu temu mlade ljude podstakne na razmišljanje o budućnosti svijeta i promjenama koje se neminovno dešavaju.

Na natjecanju mogu učestvovati učenici iz svih osnovnih škola u našoj državi. Takmičenje će biti otvoreno do 1. aprila 2024. godine kada je i posljednji dan za slanje pisama poštanskim operaterima. Stručni žiri će od pristiglih pisama izabrati najljepše pismo koje će Bosnu i Hercegovinu predstavljati na svjetskom takmičenju u ljeto 2024. godine.

Žiri će, također izabrati još devet najboljih pisama za predviđene nagrade kao i najkreativniji rad na predloženu temu. Rezultati izbora bit će poznati do kraja aprila tekuće godine.
Nagradni fond ove godine izgleda ovako:
1. Mjesto – nagrade: bicikl, 500 KM i pokloni iznenađenja
2. Mjesto – nagrade: bicikl, 300 KM i pokloni iznenađenja
3. Mjesto – nagrade: bicikl, 200 KM i pokloni iznenađenja
Od 4. do 10. Mjesta – nagrade: bluetooth zvučnici i pokloni iznenađenja

Najkreativnije pismo- nagrada: karaoke bluetooth zvučnik i pokloni iznenađenja.
Za nastavnike maternjeg jezika učenika, koji osvoje prva tri mjesta, osigurane su novčane nagrade od po 150 KM i prigodni pokloni.

Draga djeco, pišite nam i kroz riječi izrazite svoje misli o budućnosti koja čeka naredne generacije. Budite dio ovog projekta čiji je osnovni cilj druženje mladih iz svih krajeva BiH, razvijanje svijesti o problemima sa kojima se svijet susreće te upoznavanje mladih ljudi sa ulogom poštanskih usluga u životu svakog čovjeka.

Manifestacija dodjele nagrada za učenike, čija pisma osvoje nagrade, planirana je za oktobar 2024. godine u Banjoj Luci u povodu obilježavanja 9. oktobra – Svjetskog dana pošte, a u organizaciji ovogodišnjeg domaćina takmičenja Pošta Srpske.

Propozicije takmičenja za 2024. godinu možete pročitati OVDJE.

VELIKA BRITANIJA I JAPAN – Zabranjeni Predmeti

VELIKA BRITANIJA I JAPAN – Zabranjeni predmeti

Ovlašteni poštanski operater Velike Britanije, Royal Mail uključujući i Parcelforce, obavijestio nas je o strogoj zabrani otpreme proizvoda koji sadrže oštricu u svim vrstama poštanskih pošiljki koje glase za Veliku Britaniju. Ova zabrana podrazumijeva: sve vrste noževa, uključujući i kuhinjske bez obzira na veličinu i izgled, noževe za hljeb, oštrice koje se mogu koristiti za hobi kao što su skalpeli i slično, alatke za poljoprivredu ako sadrže oštrice, bilo kakve predmete koji imaju oštricu, mesarske noževe uključujući i satare, noževe iz pribora za jelo, makaze, sportska oprema sa oštricom, replike i ručno rađene oštrice, žilete, brijače i britve ako je oštrica otvorena, sve vrste sjekira, mačeva i mačeta. Ukoliko se pronađu u poštanskim pošiljkama, ovakvi proizvodi će se smatrati zabranjenim i s njima će se postupati u skadu sa propisima Velike Britanije.

Ovlašteni poštanski operater Japana takođe nas je obavijestio o zabrani otpreme vatrenog oružja i njihovih dijelova i komponenti, municije, narkotika, droga, psihotropskih materija i slično u svim vrstama poštanskih pošiljki koje glase za Japan.

Italija – štrajk

Italija – štrajk

Ovlašteni poštanski operater Italije, Poste Italiane, obavijestio nas je da je od 10.02.2024. godine počeo opšti štrajk većih razmjera koji obuhvata i osoblje na aerodromima. S tim u vezi, došlo je do većih kašnjenja u preradi, prenosu i dostavi svih vrsta međunarodnih poštanskih pošiljaka u otpremi i prispijeću.

Izdavanjem Poštanske Marke Obilježena 100. Godišnjica Rođenja Hamdije Pozderca

Izdavanjem poštanske marke obilježena 100. godišnjica rođenja Hamdije Pozderca

Izdavanjem poštanske marke sa motivom „100 godina od rođenja Hamdije Pozderca (1924-1988)” BH Pošta je obilježila 100. godišnjicu rođenja Hamdije Pozderca, jednog od najuticajnijih i najznačajnijih bosanskohercegovačkih intelektualaca u XX vijeku.

Hamdija Pozderac je bio istinski borac za Bosnu i Hercegovinu koji se zalagao za ravnopravnost svih njenih građana.

Obilježavajući ovaj značajni jubilej, v.d. generalni direktor BH Pošte Adis Šehić uručio je kćerki Hamdije Pozderca, gospođi Dubravki Pozderac-Lejlić, prigodnu staklenu plaketu i primjerke poštanske marke koja je posvećena njenom ocu.

U ugodnom razgovoru, gospođa Dubravka Pozderac- Lejlić zahvalila se BH Pošti na odatom priznanju i želji da se sačuva sjećanje na njenog oca.

Ovom prilikom još je jednom naglašena važnost Hamdije Pozderca i njegovog zalaganja i borbe za razvoj Bosne i Hercegovine, kao čovjeka koji je ostavio duboki trag u historiji naše države.

Poštanska marka „100. godina od rođenja Hamdije Pozderca” štampana je u tiražu od 10.000 primjeraka, nominalne vrijednosti od 1,10 KM, a izdali smo i prigodan FDC koverat u tiražu od 150 komada. Autor marke je dizajner BH Pošte, Tamer Lučarević.

Isplaćene Januarske Penzije

Isplaćene januarske penzije

Naši poštari bili su vrijedni i isplatili su januarske penzije svim penzionerima koji svoj novac primaju putem BH Pošte!
Znamo koliko je važno da penzioneri što prije dobiju svoj novac! Zato se trudimo da isplata penzija na kućne adrese bude završena u što kraćem roku.

Hvala što nam vjerujete!

Mi smo tu zbog Vas!

KINA – Informatički Problemi

KINA – Informatički problemi

Ovlašteni poštanski operater Kine, China Post, obavijestio je poštanske operatere da od 04.02.2024. godine dolazi do prekida u otpremi elektronskih podataka zbog nadogradnje sistema praćenja. Ovo će se odraziti na dostupnim informacijama u sistemu praćenja (track&trace).

Moguća Kašnjenja Pošiljki U Italiji

Moguća kašnjenja pošiljki u Italiji

Ovlašteni poštanski operater Italije, Poste Italiane, obavijestio nas je da je za 09.02.2024. godine najavljen opšti štrajk koji obuhvata i osoblje na aerodromima. S tim u vezi, mogu se očekivati kašnjenja u preradi, prenosu i dostavi svih vrsta međunarodnih poštanskih pošiljki u otpremi i prispijeću.