Svjetski poštanski savez (UPU), kao organizator Međunarodnog takmičenja u pisanju pisama za mlade ljude, obavijestio je sve poštanske uprave svijeta koje tradicionalno učestvuju u natjecanju, da je došlo do određenih promjena u organizaciji ovogodišnjeg 49. Međunarodnog takmičenja za najljepše pismo.

Naime, zbog pandemije virusa COVID-19, koji utiče na sve segmente društva pa tako i na poštanski sistem, UPU je sugerirao da se pisma za 49. Međunarodno takmičenje za najljepše pismo 2020. godine mogu slati na e- mailove javnih poštanskih uprava.

U skladu sa ovom odlukom , svi učesnici takmičenja u Bosni i Hercegovini svoja pisma, sa propratnom dokumentacijom, mogu poslati na sljedeće e- mailove:

JP BH POŠTA d.o.o. Sarajevo
info@posta.ba

Pošte Srpske a.d. Banja Luka
info@postespske.com

Hrvatska pošta d.o.o. Mostar
eugenija.grubesa@post.ba

Podsjećamo da je, prema propozicijama UPU- a, potrebno dostaviti: pismo otkucano na računaru, pismo napisano rukom koje je u slučaju slanja e-mailom potrebno fotografisati i poslati kao sliku, te podaci o učeniku, adresa stanovanja, datum rođenja, broj telefona učenika, naziv osnovne škole koju učenik pohađa, broj telefona škole i ime i prezime nastavnika maternjeg jezika.

Raniji rok za dostavu pobjedničkih pisama, izabranih na nivou državnih takmičenja za 49. Međunarodno natjecanje u pisanju pisama 2020. godine, prema pravilima UPU-a, je 5. maj tekuće godine.

Ukoliko dobijemo informacije od Svjetskog poštanskog saveza o eventualno novim rokovima takmičenja zbog pandemije, o tome ćemo odmah obavijestiti javnost i sve osnovne škole u Bosni i Hercegovini.

U međuvremenu, pozivamo učenike osnovnih škola da nam šalju pisma putem navedenih e- mailova kako bismo nastavili sa tradicijom održavanja Takmičenja u pisanju pisama u Bosni i Hercegovini.