B021121ci
20th November 2002
NATO Summit Meeting In Prague, Czech Republic
North Atlantic Council Meeting At The Level Of Heads Of State And Government.
North Atlantic Council Meeting With Invitees At The Level Of Heads Of State And Government.
- General View

Vlada Katara i poštanski operater ove države Q- POST organizatori su i domaćini 25. Universal Postal Kongresa, koji će biti održan od 24. septembra do 15. oktobra 2012.godine u Dohi.

Očekuje se da će u Dohu stići više od 1.500 delegata- predstavnika iz 192 zemlje članice Svjetskog poštanskog saveza (UPU).  Na skupu u Kataru bit će izabrano 40 država za Vijeće uprave (CA) i 40 zemalja, koje će biti sastavni dio Vijeća poštanskih operacija (POC). Rad Vijeća poštanskih operacija prvenstveno je usmjeren na pomoć i podršku Poštama u svijetu pri modernizaciji i unapređenju poštanskih usluga.

Na Kongresu će, između ostalog, biti definirana buduća svjetska poštanska strategija, utvrđeni propisi koji olakšavaju i povećavaju sigurnost međunarodne razmjene pošte i

paketnih pošiljaka, a bit će govora i o sigurnosti i pristupačnosti elektronskih i finansijskih usluga.  Učesnici kongresa raspravljat će i o drugim važnim pitanjima, a planiran je i izbor novog rukovodstva UPU- a na četverogodišnji mandat.

Bosna i Hercegovina je članica UPU- a i godinama aktivno učestvuje u radu ove organizacije. Detaljnije informacije sa kongresa saopćit ćemo po njegovom okončanju.